Geen diepgravende misdaadroman, wel een avond puur leesplezier.
David zit al 5 jaar vast voor de moord op zijn zoontje Matthew. Hij is onschuldig, maar heeft zich bij zijn lot neergelegd omdat hij zijn zoon niet heeft kunnen beschermen. Een bezoek van zijn schoonzus, Rachel, verandert alles. Ze laat David een foto zien met op de achtergrond een jongen die sprekend lijkt op Matthew. Waarop David beslist dat uitbreken uit de gevangenis de enige optie is om zijn - even daarvoor nog dood gewaande - zoon te redden. Vanuit dit nogal ongeloofwaardige uitgangspunt ontspint zich een bloedstollend kant-en-muisspel.
Dit is een boek die het moet hebben van de spanning en Harlan Coben is daar een meester in. Het is een pageturner die je aan een razend tempo meesleurt. Er zijn plotwendigen en cliffhangers en nipte ontsnappingen. Het is allemaal zeer vakkundig gedaan, waardoor je de plotgaten, onwaarschijnlijkheden en toevalligheden voor lief neemt. Coben gebruikt een paar trucjes die hij eerder al uit de kast haalde, een getuige wordt afgedreigd door een misdadiger die een heel opmerkelijke fysieke eigenschap bezit, waardoor David onmiddellijk weet wie de misdadiger is en waar hij te vinden is. Er zijn opnieuw enorm rijke personages die met geld dingen kunnen regelen die voor gewone mensen onmogelijk en onvoorstelbaar zijn. De FBI inspecteurs kunnen feilloos een leugen detecteren. Nog een truc, laat een personage zelf zeggen dat iets ongeloofwaardigs is om het aan de lezer te verkopen 'Het is krankzinnig David. Het kan Matthew niet zijn. We hebben er allebei last van dat ons gezonde oordeel bezwijkt onder wat we willen zien.'
Dit is geen roman die het van de karaktertekeningen moet hebben. David is een sympathiek personage, als stugge vader die wanhopig op zoek is naar de waarheid over zijn zoon, maar heel veel kom je niet over hem te weten. De andere personages zijn functioneel voor het verhaal, de twee FBI-agenten zijn bijna figuren uit een cartoon.
Geen diepgravende misdaadroman dus, maar wel een avond puur leesplezier.