Grote thema's in het dagelijkse leven

SonjavD SonjavD
14 mrt 2024

Freek en de Mierenkoningin van Marjolein de Craen is een doordachte vertelling dat op subtiele en gevoelige wijze grote thema’s als inclusiviteit, leven met beperkingen, dierenwelzijn en vriendschap verkent door de ogen van vier bijzondere personages: Freek, een jongeman met een beperking, Thijs, zijn leidinggevende in de vlinderkas, Joost, de directeur van de dierentuin en Marie, de moeder van Freek.
De auteur verweeft de onderwerpen zonder moralistisch te worden en geeft juist in de bescheiden, alledaagse momenten van het leven de uitdagingen weer waar de personages voor komen te staan.

De kracht van Marjolein de Craen, ook psychoanalytica, ligt in de zorgvuldige opbouw van de dialoog en beschrijvingen van de gedachtewereld van de personages. Met genoeg detail om de omgeving en emoties levendig voor te stellen, maar zonder dat je als lezer verdwaalt in overbodige informatie. Omdat de ontwikkeling stap voor stap naar voren komen, krijg je als lezer een dieper inzicht in de innerlijke strijd en verlangens van de personages. Het verhaal loopt lekker en je kunt het op verschillende lagen lezen.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in een vlindertuin van een dierentuin, een kleurrijke en symbolische setting waar de personages stilstaan bij hun leven en, zoals een vlinder zich ontpopt, nieuwe inzichten verwerven. De vlindertuin is niet alleen een achtergrond; de auteur verwerkt ook interessante weetjes over vlinders en insecten in het verhaal, wat het boek nog rijker maakt. De vormgeving door Annelinde Tempelman met de vlinders op de prachtige omslag zijn meer dan decoratief; ze staan voor – zo heb ik het gelezen - de hoop en ontwikkeling die de kern van het verhaal vormen.

Freek en de Mierenkoningin is een aanrader voor de lezer die wil stilstaan bij hoe ogenschijnlijk kleine momenten en toevallige ontmoetingen onze kijk op het leven en op elkaar kunnen veranderen.

Meer recensies van SonjavD