Filmische, gelaagde YA
Zwarte kus van Jacqueline Epskamp, een filmische YA-roman die ik al enkele keren met bewondering heb mogen lezen.
De mysterieuze cover maakt al meteen duidelijk dat het verhaal zich afspeelt in de krochten van Thailand. Maar er is meer. Er zijn ook stralende resorts vol zwoele liefde, doodgewone straten in Nederland, spannende nachtclubs en ontroerende gebedsplekken. Die gelaagdheid vind je ook terug in de thematiek van het boek: het gaat over gender, over body positivity, over intuïtie, over jezelf verliezen in een vreemde stad én in de liefde. Kortom een boek waar véél in zit.
Dat Jacqueline scenariste is, merk je direct. Je wordt meegesleept door het verhaal en waant jezelf in Bangkok. Maar niet alleen het plot en de setting zijn de moeite, ook de tekst en de mooie zinnen zijn dat. Om er eentje uit te pikken: ‘Ik ben pas normaal als ik mezelf normaal vind.’
Een hedendaagse, actuele en gedurfde young adult om bij stil te staan, zowel voor jongeren als voor volwassenen.