stanstraykids06 stanstraykids06
20 mrt 2023

Recensie boek The Outsider/The Stranger

De schrijver van deze boek is Albert Camus. Geboren in 1913 en hij overleed in 1960. Camus was een Frans filosoof, schrijver en journalist. In 1935 begon hij met schrijven van zijn eerste boek, L'Envers et l'endroit. Camus wordt gezien als de grondligger van "absurdisme". Volgens Camus heeft leven geen betekenis.

(Geen motto)

Meursault is een expediteur die in Algiers leeft. Hij deelde het appartement met zijn moeder voordat hij haar naar een bejaardentehuis stuurde. Hij verzoekt zijn moeder bijna nooit. We krijgen te weten dat zijn moeder overleden is. Hij is niet betreurd. De directeur vertelt Meursault dat zijn moeder een religieuze begrafenis wenste, Meursault reflecteert in privé dat zijn niet religieus was. Hij wil het lichaam van zijn moeder niet zien. Zijn moeders vrienden komen langs en sommige zijn aan het huilen, dat irriteerde hem. Meursault vertelt ons dat hij de begrafenis amper herinnert. Volgende dag gaat hij naar het strand en komt Marie tegen. Ze zwommen en daarna gingen ze een film kijken. Ze brengen de nacht samen door. 2 dagen later nodigt Raymond, de buurman van Meursault, hem uit voor avondeten. Raymond vertelt hem hoe hij wraak wil nemen op zijn 'mistress' omdat ze vreemd is gegaan. Hij laat Meursault een brief schrijven waarin hij haar teruglokt om haar belachelijk te maken. Raymond beschouwt Meursault als zijn vriend. Volgende zaterdag hoort Meursault schreeuwen van Raymonds minnares. Een politieman helpt haar. Daarna vraagt Marie aan hem of hij met haar wil trouwen, hij zegt dat hem niet uitmaakt, maar als zij het wil, dan is het goed. Raymond, Meursault en Marie gaan naar een bungalow van zijn vriend. Raymond is bang dat 'de Arabier' (de broer van de minnares) hen hebben achtervolgd. Ze komen hem en zijn vriend tegen bij het strand. Er breekt een gevecht uit, maar Raymond geeft zich over. Raymond geeft zijn pistool aan Meursault en hij schiet 'de Arabier' dood. Hij zit 1 jaar in gevangenis, daarna heeft hij zijn rechtbank. Omdat hij zo koud hartig was op de begrafenis van zijn moeder schilderde de advocaat van het andere partij hem als een zielloos monster. De directeur van het bejaardentehuis getuigde ook tegen hem. Zelfs Marie kwam en vertelde over hun date, die plaatsvond 1 dag na de dood van zijn moeder. Hij werd ter dood veroordeeld.

Mijn mening:

Ik dacht eerst dat misschien hij zijn moeder niet mocht, en dus daarom ook niet verdrietig was. Maar ik las verder en ik zag dat het hem echt niets boeide. Ik dacht dat hij misschien een seriemoordenaar was. Maar hij is een absurdist, voor hem heeft het leven geen betekenis. Ik vond de schrijfstijl heel interessant, Meursault zei wel wat, maar het werd bijna nooit gequoot, daardoor voelde hij meer als een emotieloos karakter. En gebeurtenissen werden heel erg kort en krachtig uitgelegd. Het is geschreven in een ik-perspectief, daarom voelde het voor mij meer als Meursault's dagboek. Ik heb nog nooit zo een boek gelezen, en hij is zeker een aanrader! Camus gebruikt woorden niet heel veel moeilijke woorden, dus het is wel te begrijpen.

Meer recensies van stanstraykids06