Je leeft mee met de grappige, slimme Maria en neemt met spijt afscheid als het boek uit is
Ik heb genoten van de debuutroman van Mérie van der Rijt. De 17e -eeuwse Maria sprankelt, ze komt tot leven en met haar de personen met wie zij belangrijke relaties heeft. De relatie met haar streng gelovige moeder is beklemmend en goed uitgewerkt, ook na haar huwelijk klinkt haar moeders stem door in Maria's denken, voelen en handelen. En heeft Maria zich emotioneel losgemaakt van haar moeder, krijgt zij een dochter die precies haar moeder is.
Maria houdt van een ander maar waardeert haar man steeds meer. Haar man heeft een geheime relatie gehad na het overlijden van zijn eerste vrouw met de meid. In dat huishouden mag de jonge Maria, groen als gras als ze dan nog is, haar plek bevechten. Maria groeit uit tot een eigenzinnige vrouw, die staat voor wat ze wil.
Van der Rijt schrijft met grote vaart en humor; haar observaties zijn scherp; de dromen, angsten, wensen, het streven en het verlangen, onder meer naar liefde en romantiek van de personages is herkenbaar. Je leeft mee met de grappige, slimme Maria en met spijt neem je afscheid van haar als het boek uit is.