Prachtig en ongewoon boek
Een beetje gek boek is het, over de ziel van een ongeboren jongetje, die ‘ontwaakt’ op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten. Dan gaat er iets mis tussen die twee en lijkt zijn bestaan om ooit geboren te worden verkeken. Hij krijgt de kans dat recht te zetten en dat op zich is al een origineel en spannend gegeven (de afloop staat beslist niet vast, meerdere eindscenario’s zouden hebben gewerkt voor mijn gevoel en ook dat maakt het bijzonder).
Wat het boek ook heel fijn maakt voor mij, is dat ik meteen een band voel met Adem (de jongen). Hij voelt meteen dierbaar en lief en je hoopt met hem dat het gaat lukken. En je berust er uiteindelijk met hem in als het erop begint te lijken dat dat niet zo is. Ook dan hebben zijn twee dagen op aarde zin gehad. Ook de andere personages springen uit het boek.
De setting is Oost-Europees (heeft verder geen functie maar het bepaalt op een hele fijne manier de sfeer) en de schrijfstijl is prachtig. Bovendien leent het boek zich, door de verschillende avonturen die hij beleeft, voor filosofische gesprekken met kinderen over arm en rijk, goed en slecht, activisme en natuurlijk over het bijzondere gegeven van een leven vóór het leven. En het lijkt me heel leuk om met kinderen na te denken over alle mogelijke andere manieren waarop het boek ook had kunnen aflopen.