Iedereen narcist?
Hier ontbreekt naar mijn idee een wetenschappelijke basis. Deze wordt wel even aangehaald, maar vervolgens aangemerkt als 'ingewikkeld' en naar eigen inzicht van de schrijver uitgebreid en aangevuld.
Kernsymptomen van narcisme zijn oa zichzelf beter vinden dan anderen en pochgedrag. Maar nu worden dus kennelijk ook mentaal kwetsbare of teruggetrokken personen, als ze maar lang genoeg boos uithalen, in dit hokje geplaatst. Aan gevoelens van inferioriteit, of een broos zelfbeeld, kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen. En heel strikt genomen, zijn deze juist het tegenovergestelde van wat narcisme in de kern is, hoe het oorspronkelijk beschreven is.
Wat we misschien vergeten is dat de samenleving in z'n geheel 'narcistischer', prestatiegerichter en lomper wordt, waarbij minder mondige of gevoeligere mensen buiten de boot vallen, en zichzelf genoodzaakt voelen hiertegen te ageren. Hen dan aanwijzen als zgn verborgen narcist, lijkt de omgekeerde wereld, en is misschien juist manipulatief vanuit de kant van de 'beschuldiger'.
Al met al lijkt er een trend te zijn ontstaan om mensen het stempel narcist op te plakken. Alsof de ene helft van de bevolking de andere helft aanwijst. Zijn degenen die dit doen zélf wel zo zuiver? En wat hebben we er dan aan? "Narcist", inmiddels een scheldnaam.
Daarom niet meer dan twee sterren voor een boek dat zo inspeelt op een in mijn ogen ongezonde trend en dat nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd is.