Meesterverteller Márai : alles is anders dan het ooit was.

tiggerhans tiggerhans
9 mrt 2024

Wat kan er om gaan in het hoofd van een mens? Komives, de hoofdpersoon in dit boek, denkt veel, besluit veel -voor anderen- en heeft een ongelooflijke heimwee naar "hoe het was" en ziet tegelijkertijd dat er van alles aan komt dat juist "hoe het was" allemaal op zijn kop zet, vernietigen zal.
De schrijver laat ons meelopen, in een compleet mensenleven, zomaar in die ene nacht, en je kunt soms medelijden krijgen met 'meneer de rechter', en op andere tijden zou je hem willen aansporen om zijn mond eens open te doen, zijn hart eens echt te luchten, te zeggen wat hij denkt, en zijn stijfheid eens los te laten.
Marai is een meesterverteller, neemt je mee naar de tijd tussen twee wereldoorlogen waar mensen denken, doen alsof en natuurlijk hopen, dat alles zo blijft zoals het is op dat moment in de geschiedenis, maar ergens aanvoelen dat dit nog niet alle ellende is die ze hebben meegemaakt.
Halverwege het boek schrik je wakker, iets wat je totaal niet aan zag komen....
Dat uiteindelijk gevoelens worden blootgelegd is voor ons een beloning voor ons geduldig lezen en inleven. Voor de hoofdpersoon is het een drama.Alleen blijft de vraag dan over die je zelf moet beantwoorden : "wie is de hoofdpersoon hier"?

Meer recensies van tiggerhans