Een gedeeltelijk geslaagd dystopisch verhaal, met AI en klimaatproblematiek in de hoofdrol.

Verdwijneninboeken Verdwijneninboeken
10 mrt 2025

Ik was bij de gelukkigen, die een exemplaar van dit boek mochten ontvangen en deelnemen aan een leesclub, georganiseerd door uitgeverij LS. Nogmaals bedankt!

Dit is een prachtige speciale editie met paginaranden die aan de film The Matrix doen denken.

Het boek draait dan ook rond programmeren. Je valt als lezer zelfs middenin een programmeer wedstrijd, het verhaal binnen. Dit vond ik langs één kant spijtig, aangezien ik termen als LóngScript en krt-collab totaal niet ken en ze ook niet werden uitgelegd. Maar langs de andere kant was zo’n spannend begin wel leuk!

Finn is Lóng-wereldkampioen en gaat naar een prestigieuze school. Dunya gaat naar een gewone school maar ze is zelfs beter dan Finn! Daarom mag ze virtueel bepaalde lessen volgen op Finn’s school en wint ze zelfs de wedstrijd van hem!

Dunya wilt graag meedoen aan het komende wereldkampioenschap om met het prijzengeld haar zieke oma te redden maar in deze wereld in de toekomst, wordt iedereen gevolgd (via nanobots) door een AI systeem genaamd Alpha Xi. Dit was de redding van de mensheid. Alleen hierdoor konden de vreselijke gevolgen van klimaatverandering tot stilstand worden gebracht. En dit zorgt ervoor dat iedereen een bepaalde status heeft van groen tot rood en dit geeft je dan weer bepaalde privileges. Een oneerlijk systeem.

Ik vond het verhaal en de personages echt leuk en las graag door, wat soms wel geremd werd door infodumps. Dunya mag met haar status eigenlijk niet deelnemen aan het NK en WK maar het lukt haar toch om het systeem binnen te geraken en zich aan te melden. Ik begreep wel niet dat ze haar status, die bij iedereen zichtbaar is, op het NK niet zagen? Later in het boek zorgt dit wel voor problemen. Maar ok, ik duimde voor haar en kromp ook ineen wanneer ze slecht behandeld werd door haar status. En ik vond het echt super dat Finn meer en meer inzag dat dat niet kon.

Na de wedstrijden verschuift het verhaal naar een ander niveau. Van een meer persoonlijk verhaal naar een grotere schaal en daar verloor het mij. Ik kon mijn aandacht er niet meer bij houden en vond dit deel minder geslaagd maar ik heb wel deels genoten van dit spannende verhaal!

Meer recensies van Verdwijneninboeken