Indrukwekkend en aangrijpend
‘Leeuweriken van de dood’ van Hans Wiersum is één van de indrukwekkendste en aangrijpendste boeken die ik vorig jaar heb gelezen.
Het verhaal gaat over de Britse Wynn en zijn Charlotte ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Wynn wordt opgeroepen om te vechten aan het front in Frankrijk. Charlotte besluit om, als man verkleed omdat vrouwen niet mogen dienen, haar man te volgen naar Frankrijk als medisch officier. Wynn raakt gewond, Charlotte wordt als man ontmaskerd en krijgt 15 jaar gevangenisstraf, Wynn vertrekt voor de tweede maal naar het front en komt zwaar gewond terug.
De sprookjesrelatie van Wynn en Charlotte staat nu onder hoogspanning. Hans Wiersum heeft jarenlang research gedaan om al deze gebeurtenissen en wat hierna gebeurt zo waarheidsgetrouw in beeld te kunnen brengen. En dat is Hans absoluut gelukt.
‘Leeuweriken van de dood’ is zo goed, realistisch en natuurgetrouw geschreven dat je als lezer voelt alsof je naast Wynn en Charlotte in hun grote huis bent, of je deel uitmaakt van hun gebeurtenissen en of je zelf in de loopgraven ligt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat alleen al is een groot compliment voor Hans. Maar daarnaast is het verhaal van Wynn en Charlotte ook nog eens aangrijpend mooi. Lezen dat boek is mijn advies.