Indrukwekkend boek !!!

Yvonne Stoop 08 september 2020
Allereerst wil ik een dankwoord uitspreken aan Uitgeverij Luitingh Sijthoff, die mij geselecteerd hebben om dit boek te lezen en een recensie te schrijven.
Het is een indrukwekkend boek dat ik maar moeilijk kon wegleggen. Het verhaal beschrijft een intense allesoverheersende liefde tussen Izabela, een boerenmeisje dat samenleeft met haar moeder en broertje, nadat haar vader en oudste broer vertrokken zijn naar de partizanen en Bill, een Britse krijgsgevangene, die tewerkgesteld wordt op de boerderij van Izabela’s moeder. De vonk springt meteen over en nadat ze de liefde voor elkaar hebben uitgesproken, trouwen ze en tijdens afwezigheid van Izabela’s moeder besluiten ze om naar Izabela’s vader en broer te gaan om zich bij de partizanen aan te sluiten.
Izabela verkleedt zich als jongen, knipt haar haar af en draagt de kleding van haar broer, want zo hopen ze uit handen te blijven van de nazi’s. Maar onderweg worden ze aangehouden en belanden ze in een krijgsgevangenenkamp.
Dan vervolgt het bizarre verhaal van hoe hun verblijf daar verloopt, welke ontberingen ze moeten doorstaan: honger, angst, de kou, wreedheid, bedreiging, maar ook de verbroedering tussen een paar krijgsgevangen die voor elkaar zorgen en erop toezien dat niemand weet dat Izabela verkleed is als jongen, zodat Bill en Izabela bij elkaar kunnen blijven.
Daarna volgt de onmenselijke voettocht naar Duitsland, die een ware uitputtingsslag wordt. Koude nachten, honger, angst, kapotte voeten van de blaren, sneeuw, natte kleding en 20 kilometer per dag lopen.
Ik vind dit werkelijk een prachtig boek waarin een realistische kijk gegeven wordt hoe het leven van de krijgsgevangenen is geweest. Ieder, die van een oorlogsthema houdt, zou dit boek moeten lezen.
Wat mij betreft een absolute aanrader.

Meer recensies van Yvonne Stoop