Zinderende Zweedse zomer
In Naar het Noorden maken we kennis met Suzette tijdens haar promotietraject. Ze is gedreven in haar werk en staat volledig achter haar onderzoeksproject. Dat zorgt voor een gespannen relatie met haar promotor: een stijve, conservatieve man die vindt dat ze haar onderzoek moet aanpassen. Suzette raakt steeds gefrustreerder en wil weg voordat ze zichzelf verliest en alles kapotmaakt.
Dan komt professor Kjell in beeld. Hij is aantrekkelijk, maar met een flink ego volgens Suzette. Hij biedt haar de kans om een paar maanden mee te gaan naar Zweden. Kjell is ouder, uitgesproken en zijn mening botst regelmatig met die van Suzette. Toch ontstaat er iets tussen hen. Kunnen ze elkaar vinden in de groene, rustgevende Zweedse natuur?
Foske de Kruijf schrijft met een fijne, vlotte en beeldende stijl. Zodra ik begon te lezen, kon ik het boek niet meer wegleggen. Ik waande me helemaal in de Zweedse bossen, tussen de rode huizen aan het meer. Suzette en Kjell zijn sterke, geloofwaardige personages. Ook de andere figuren — zoals de hartelijke buren Astrid en Erik, hun zonen Mika en Kalle, en Kjells vrienden — maken het verhaal compleet.
Leuk detail: Suzette en Kjell komen ook voor in Naar het eiland, wat een extra laag geeft aan hun verhaal.
Naar het Noorden is een zinderende reis van hoofd naar hart, midden in de waterrijke en groene natuur van Zweden. De oude volksverhalen zijn boeiend, en tijdens het lezen krijg je spontaan zin om kaneelbroodjes te bakken. Het is een romantisch verhaal met wat spice en mooie levenslessen — zoals het volgen van je gevoel. Een echte aanrader!