En diepgaande beleving van literatuur
Deze graphic novel was een van de meest gelaagde literaire werken die ik heb gelezen. De inhoud werd complexer met de pagina’s, en zeker een beleving van een verhaal. Dit is zeker eens iets anders van onderwerp dan dat ik gewoon ben, maar ik vind het zeer mooi verteld. Het werk forceert je op denken en aandachtig de achterliggende sfeer op te nemen.
In dit werk komen al de kenmerken van zijn unieke literaire stijl op een even magische maar ook verontrustende manier tezamen. Waar zijn eerdere werk vaak focuste op het bruisende nachtleven, gebruikt hij hier zijn typische visuele explosie. Hiermee geeft hij een psychologisch geladen kamerverhaal weer dat de grens tussen comfort en gevaar volledig doet vervagen.
Het verhaal begint bij de jonge Christine, zij rouwt om de dood van haar huiskat. Uit haar ladekast verschijnt Panter, een kleurrijk figuur uit 'Panterland'. Volgens de stijl van Evens is Panter niet getekend met harde lijnen, maar opgebouwd uit vloeibare aquarellen. Zijn uiterlijk verandert: hij vervormt, wordt één met de achtergrond en verandert van kleur. Dit geeft het onbetrouwbare en manipulatieve karakter van de panter weer. Deze techniek zorgt ervoor dat Panter de ruimte letterlijk en figuurlijk overneemt.
De vernieuwende tekstplaatsing van Evens speelt een grote rol bij de relatie tussen de twee hoofdrolspelers. De dialogen van Panter vloeien over de pagina’s en hebben een verleidelijk, en meeslepend effect. Hij praat Christine moed in, maar de tekst onthult langzaam een duisterder motief. De afwezigheid van strakke kaders zorgt ervoor dat je net als Christine, gevangen raakt in de dromerige maar opsluitende wereld die Panter creëert.
Het thema is kindermishandeling, je ziet het nog niet in het begin maar naarmate het verhaal vordert merk je dit wel heel erg. Het is zeer goed dat dit thema wordt aangekaart want dit is echt nog een probleem in de wereld. Evens onderzoekt hier hoe een roofdier inspeelt op het verdriet en de onschuldigheid van een kind. De vrolijke en speelse kleuren vormen een contrast met de onderhuidse horror van grooming en psychologische manipulatie. Panter spiegelt zich aan Christines dromen en fantasieën, maar zijn verhalen over Panterland zijn duidelijk niet wat ze lijken.
Maar alles bij alles, als je in bent voor een boek dat je echt meesleept in het verhaal, is dit een grote aanrader!