Advertentie

Hebban Thrillerprijs

Hebban Thrillerprijs 2020

In januari kondigde Hebban een nieuwe prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van het jaar aan. De Hebban Thrillerprijs 2020 is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs – naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs en de Hebban Luisterboek Award – en zal in juni worden uitgereikt.

Hebban maakt zich hard voor een thrillerprijs ter bevordering van de Nederlandstalige misdaadroman die ertoe doet. Het voortbestaan van de Gouden Strop staat onder druk na het wegvallen van Bookspot als sponsor, Vlaamse prijzen als de Diamanten Kogel (gestopt in 2017) en de Hercules Poirot-prijs krijgen vrijwel geen aandacht meer in de media. Zeker niet over de grens.

'Wij willen ons hard maken voor een thrillerprijs ter bevordering van de Nederlandstalige misdaadroman die ertoe doet.' - Sander Verheijen, hoofdredacteur Hebban.nl

100 ervaren thrillerlezers bepalen de shortlist

Tijdens de Hebban Thriller Tiendaagse (ter promotie van Nederlandse en Vlaamse thrillers) werd de longlist van 15 titels bekendgemaakt. Circa honderd ervaren thrillerlezers lezen de boeken die op de longlist staan. Zij bepalen de shortlist (drie titels) die wordt gelezen door een professionele jury. Het winnende boek krijgt een promotiepakket ter waarde van € 2.500 op Hebban, aangevuld met een campagne uitgevoerd door de uitgever van het winnende boek. 

Uitgeverijen konden hun titels voor de longlist nomineren tot 1 februari 2020. De voorwaarden staan onderaan deze pagina.

Van publieksprijs naar lezersjuryprijs

De geschiedenis van de thrillerpublieksprijs begint bij de populaire thrillersite Crimezone.nl. In 2002 werd de eerste Zilveren Vingerafdruk gewonnen door Nicci French (De bewoonde wereld). In 2004 werd de prijs uitgebreid met een bekroning voor debutanten (Simone van der VlugtDe reünie). De Zilveren Vingerafdruk werd in 2010 opgevolgd door de Crimezone Thriller Awards en in 2014 door de Hebban (Thriller) Awards. In 2015 werden de laatste awards voor het thrillergenre uitgereikt aan Ilse Ruijters (beste debuut: De onderkant van sneeuw), Kim Moelands (beste Nederlandstalige thriller: De vrouw in de spiegel) en Paula Hawkins (beste vertaalde thriller: Het meisje in de trein). 

In 2016 en 2017 werden er Hebban Thriller Debuutprijzen uitgereikt aan Wouter Helders (Machtsstrijd) en Frederik Baas (Dagboek uit de rivier). Sinds 2018 is de Hebban Debuutprijs een gecombineerde prijs voor verschillende genres. Met de Hebban Debuutprijs introduceerde de Hebban crew de lezersjuryprijs. 

 

Voorwaarden nominaties uitgeverijen

1. Alleen oorspronkelijk in het Nederlands geschreven thrillers kunnen worden genomineerd.
2. Boeken moeten voor het eerst verschenen zijn na 1 maart 2019 en vóór 1 maart 2020.
3. Van de genomineerde titel is een epub beschikbaar.
4. De selectiecommissie besluit welke nominaties worden gehonoreerd.
5. Voor elke nominatie dient een apart formulier te worden ingevuld.
6. Het nomineren kost niets. Voor elke titel op de longlist stelt de uitgeverij ebooks beschikbaar (deze worden beveiligd via Booxtream naar de ca. 30 lezers gestuurd) en 5 boeken voor acties op de site. De longlist zal bestaan uit 10 tot 15 titels. Als het boek wordt geselecteerd voor de shortlist (3 boeken) dan levert de uitgever 10 extra exemplaren van het boek voor de eindjury. De uitgeverij zegt bij acceptatie van de shortlistpositie toe dat ze bij winst een bedrag van 1500 euro beschikbaar stelt voor externe promotie van het winnende boek als ‘winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2020'. Voor de duidelijkheid: dit bedrag wordt niet betaald aan Hebban, maar wordt ingezet voor promotie elders naar keuze van de uitgeverij.