Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2020

door Hebban Crew 175 reacties
De afgelopen maanden werden de vijftien boeken op de longlist van de Hebban Thrillerprijs 2020 gelezen door een jury van 131 lezers. Het resultaat: 387 gelezen én beoordeelde boeken. Drie oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers blijven over als kanshebber voor de allereerste Hebban Thrillerprijs. Vandaag maken we de shortlist bekend.

Hebban Thrillerprijs 2020

In januari kondigde Hebban een nieuwe prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van het jaar aan. De Hebban Thrillerprijs 2020 is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs – naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs en de Hebban Luisterboek Award – en zal in juni worden uitgereikt.

Klik hier voor meer informatie over de Hebban Thrillerprijs.

De shortlist

Het bloemenmeisje van Anya Niewierra

De 43-jarige Franse kruidenarts Nina Fleurie leidt een teruggetrokken bestaan in de Pyreneeën. Haar afgezonderde leven verandert wanneer zij bezoek krijgt van een Nederlandse vrouw. Deze Théa Wanders blijkt haar tweelingzus, van wie zij als baby werd gescheiden. Théa had een gelukkige jeugd in Maastricht terwijl Nina tot haar veertiende door haar moeder Mia werd verstopt in de desolate Pyreneeën. Hier schiep de gevoelloze Mia een eigen religie en leerde Nina dat mensen Duivels zijn. Als haar moeder vervolgens wordt vermoord, wordt de verwilderde Nina gevangen en meegenomen naar de bewoonde wereld, waar ze nooit écht aardt. Pas met de komst van haar tweelingzus voelt Nina zich voor het eerst verbonden met een mens. Maar dan verdwijnt Théa. De wanhopige Nina start een zoektocht die leidt naar het bizarre verleden van haar moeder én haar moeders moordenaar…

Anya Niewierra is de schrijfster van de thrillers Vrij uitzicht en Het Dossier. Ze woont, werkt, schildert en schrijft in Zuid-Limburg en in de Pyreneeën. Zowel haar jeugdjaren binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc als het deels wonen in Frans Catalonië hebben Niewierra geïnspireerd tot het schrijven van Het bloemenmeisje.

Het bloemenmeisje verscheen in januari 2020 bij uitgeverij Luitingh Sijthoff.

Russisch voor beginners van Dominique Biebau

Om zijn job niet te verliezen, volgt Maarten noodgedwongen een avondcursus Russisch. Tijdens die lessen ontmoet hij het schijnbaar gelukkig getrouwde koppel Lore en Diederik. Zij volgen de cursus om hun droom waar te maken: een telegeleid bezoek aan de Kungur-grotten in Rusland. Hun leraar is de excentrieke, nationalistische Rus Pavel. Al snel snijden spanningen door de groep wanneer blijkt dat niet alleen de leraar, maar ook Maarten voor de charmes van Lore valt. Wanneer het koppel op grottenavontuur vertrekt, weten ze allemaal dat dit een fataal keerpunt in hun leven zal worden.

Dominique Biebau (1977) is leraar Nederlands. Van zijn hand verschenen eerder de roman Trage Wegen en de ‘koude oorlog-thriller’ IJslands gambiet.

Russisch voor beginners verscheen in september 2019 bij uitgeverij Vrijdag. Een maand later nam Biebau de Knack Hercule Poirotprijs in ontvangst voor beste Vlaamse misdaadroman.

Stille wateren van Eva Nagelkerke

Sophie is negenentwintig en woont nog bij haar ouders. De spanning in huis is echter om te snijden. Tien jaar geleden heeft ze iets afschuwelijks gedaan, en daar moet ze nog dagelijks voor boeten. Gebukt onder schuldgevoel probeert Sophie haar leven weer op de rit te krijgen, hoewel haar omgeving haar geen centimeter ruimte geeft. Dan slaat de twijfel toe. Wat is er eigenlijk echt gebeurd? Is zij werkelijk het monster waar de kranten vol van stonden?

De zoektocht naar de waarheid brengt Sophie en haar omgeving aan het wankelen en zorgt ervoor dat grenzen tussen waan en werkelijkheid vervagen. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt, speelt een manipulatief spelletje met haar...

Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke. Eerder schreven ze onder de naam Eva Monté twee goed ontvangen spannende romans.

Stille wateren verscheen in oktober 2019 bij uitgeverij HarperCollins Holland.

De eindjury

De eindjury leest de shortlist en in juni wordt de winnaar bekendgemaakt.
De eindjury van de Hebban Thrillerprijs 2020 bestaat uit:

  • Anouk van der Zee, redacteur Hebban
  • Monique Manshanden, boekverkoper
  • Eric Herni, boekverkoper
  • Wim Krings, boekverkoper
  • Guy Doms, thrillerrecensent Hebban
  • Janneke Bouwman, thrillerrecensent Hebban
  • Lieselotte Danneels, Hebban team
  • Greet Braem, Hebban team
  • Chantal Hofmeester, Hebban team
  • Jeanet Moorman, Hebban teamOver de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2020

 

Gerelateerd

Over

Eva Nagelkerke

Eva Nagelkerke

Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van de zussen Alexandra en Victoria Nagelker...

Dominique Biebau

Dominique Biebau

Leraar en schrijver van misdaadromans 'IJslands Gambiet', 'Russisch voor Beginne...

Anya Niewierra

Anya Niewierra

- Auteur bij Luitingh-Sijthoff: www.niewierra.com ++++ - Algemeen Dir...

Overig

Hebban Thrillerprijs 2020 Longlist

op 22 februari 2020 door Hebban Crew 15 boeken 15 volgers 1 reactie 6 likes