Advertentie

Alle problemen begonnen met Van Riebeeck

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0

'U moet niet vergeten dat een man met de naam Jan van Riebeeck hier op 6 april 1652 arriveerde; en dat dit het begin was van alle problemen in het land.' Dat zei Jacob Zuma, de toenmalige president van Zuid-Afrika, in 2015 op een bijeenkomst van zijn regeringspartij ANC. De uitspraak vormt voor correspondent Niels Posthumus het begin van een uitdagende zoektocht. Markeerde de aankomst van de Nederlander Van Riebeeck inderdaad het begin van veel huidige problemen in Zuid-Afrika? Hoe stak de Nederlandse kolonisatie van Zuid-Afrika eigenlijk in elkaar? En waarom weten Nederlanders zo weinig van dit stukje van hun eigen geschiedenis?
Posthumus beantwoordt deze vragen aan de hand van interviews en gesprekken met Zuid-Afrikaanse vrienden, opiniemakers, domi - nees, schrijvers, activisten, historici en in Zuid-Afrika woonachtige Nederlanders. En ook dringt de vraag zich op hoe hij zich persoon - lijk tot de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika dient te verhouden. De naam 'Posthumus' komt namelijk ook in steden als Pretoria en Johannesburg regelmatig voor. Aan de hand van onderzoek naar de Zuid-Afrikaanse wortels van zijn achternaam laat Posthumus de 350 jaar lange, vaak wat abstracte koloniale geschiedenis opeens heel dichtbij komen.

+


Genre
Literaire non-fictie
Literaire non-fictie algemeen
Aantal pagina’s
432
Uitgeverij
Podium Uitgeverij
Eerste editie
13 juli 2021
Laatste editie
13 juli 2021
ISBN
9789463811149 , 9789463811156


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partnersReacties op: Alle problemen begonnen met Van Riebeeck

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken