Advertentie

De Beloften Van Het Lichaam - een geschiedenis van de natuurlijke levenswijze in België 1890-1940

0

Rank 7033 Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
De ‘terugkeer naar de natuur’ is geen eeuwige slogan, hij heeft een geschiedenis. In De beloften van het lichaam wordt deze opmerkelijke beweging van natuurgenezers, vegetariërs en naturisten gereconstrueerd. Vanaf de late negentiende eeuw beloofden zij een alomvattende regeneratie van de moderne cultuur. Door een natuurlijke levenswijze en lichamelijke oefening konden ze de kwalen van de moderniteit overwinnen. Dit boek vertelt een fascinerend en bij momenten verrassend hedendaags verhaal.
Rebelse avant-gardisten en respectabele burgers, eigenzinnige artsen en bekende wetenschappers warmden zich aan de beloften van het lichaam. Vergeten helden als Sebastian Kneipp, Marcel Kienné de Mongeot en Juddi Krishnamurti bespeelden de angsten en verwachtingen van de moderne middenklasse.
De terugkeer naar de natuur toonde zich een populaire cultuurkritiek. De natuur bood een verweer tegen de vermeende karakterloosheid van het individu, tegen de ziekten van de stad, tegen de degeneratie van het ras. Het was een gevecht waarin katholieke waterdokters, maar ook vrijzinnige vegetariërs; liberale geheelonthouders en anarchistische koloniebouwers zich vol overgave engageerden. Hun verzet sloeg niet neer in pamfletten, parlementaire debatten of sociaal oproer. De rebellie bleek een woordeloos theater, opgebouwd uit niets dan lichamelijke kracht.
+


Genre
Non-fictie
Aantal pagina’s
442
Uitgeverij
Bert Bakker
Eerste editie
01 januari 2008
ISBN
9789035132931


Boekinformatie wijzigen

Advertentie


Reacties op: De Beloften Van Het Lichaam - een geschiedenis van de natuurlijke levenswijze in België 1890-1940

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.