Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
De gast uit het Rifgebergte
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 3 4 4 3 11 2 1 1 0

De gast uit het Rifgebergte

19

Gelezen 21 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 56 Favoriet 2 Recensies 5
Non-fictie Artikelen 1 Newsroom 2   Topics 0

Op zijn sterfbed vertelt Ali nog één laatste keer over zijn leven. Zijn kleinzoon Khalid Mourigh luistert ernaar, gefascineerd maar ook vertwijfeld: waarom komt dít verhaal nooit aan bod als Nederlandse politici en media het over ‘gastarbeiders’, ‘Marokkanen’ of ‘gelukszoekers’ hebben?

Dit verhaal van de eerste Marokkaanse gastarbeiders begint in de jaren vijftig. Ali moet vanaf zijn veertiende geld verdienen voor zijn familie. Hij leidt een onzeker maar avontuurlijk bestaan en trekt door het Rifgebergte, op zoek naar werk. Uit noodzaak gaat hij in dienst van het Spaanse leger, dan is hij weer assistent van de dynamietspecialist in de mijnen. Als Ali na een periode van werk terugkeert naar zijn geboortedorp, blijkt vaders wil wet: hij moet en zal trouwen met de jonge Fadma. Hun eerste kind wordt geboren, en het wordt voor hem steeds moeilijker om zijn groeiende familie te onderhouden. Een oversteek naar Europa lonkt, want daar is een nijpend tekort aan goedkope arbeidskrachten.

Na een omzwerving door België brengt de trein Ali in 1964 naar Utrecht. Hij wordt hartelijk ontvangen en werkt in verschillende fabrieken om uiteindelijk op een scheepswerf te belanden. Duizenden kilometers verwijderd van zijn familie in de Rif maakt hij met verbazing kennis met de Nederlandse omgangsvormen, met fietsen en erwtensoep. Maandelijks stuurt hij geld naar Fadma en zijn kinderen, maar de kloof tussen hen wordt steeds groter.

Khalid Mourigh vermengt het frivole van de Marokkaanse vertelcultuur met de geschiedenis van de komst van de eerste Marokkaanse gastarbeiders en plaatst zo zijn eigen familieverhaal in een breder historisch en politiek perspectief.

+


Genre
Literaire non-fictie
Literaire non-fictie algemeen
Aantal pagina’s
224
Uitgeverij
Cossee
Eerste editie
02 maart 2021
Laatste editie
05 maart 2021
ISBN
9789059369573 , 9789059369566 , 9789046313862


Boekinformatie wijzigen


Recensies (5)

Keuze van de redactie
Nicole van der Elst Hebban Recensent

De gast praat terug

door: Nicole van der Elst 1 like ebook

Taalkundige Khalid Mourigh vertelt in De gast uit het Rifgebergte het levensverhaal van zijn opa Ali, die in 1964 naar Nederland kwam als gastarbeider. Hij wilde geld verdienen om zijn familie te ondersteunen en te investeren in zijn thuisland Marokko. Toen hij net als veel andere landgenoten...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: De gast uit het Rifgebergte

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken