derusluie
  Luister een fragment

STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 6 4 17 3 10 2 2 1 1

De Rusluie

36

Gelezen 37 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 35 Favoriet 2 Recensies 1
Literatuur & Romans Artikelen 1 Lijsten 2 Spots 1   Topics 0

Nicole Harmsen schreef met De Rusluie een filmisch epos waarin de gevoelens van een bonte schakering avonturiers invoelbaar zijn gemaakt; een boek over vrijheid, handelsgeest en doorzettingsvermogen, maar ook over het perpetuum mobile van haat en liefde, oorlog en vrede, dood en leven. De Rusluie is Harmsens debuutroman.

Vriezenveen, 1738. Clara Grobben, die door een ongeval verlamd is, kan niets anders dan lijdzaam toezien hoe haar familie gebukt gaat onder de armoedige omstandigheden. Clara ziet toe hoe andere boeren, thuiswevers, als marskramers hun weg naar Petersburg vinden. Deze Vjenneluie, de Rusluie genoemd, nemen linnen mee, tuinzaden, vlaszaden en lijnzaadolie. Meestal blijven ze lang weg, maar de investering loont, want de boeren worden zienderogen rijker.

Het verhaal van Clara vormt de start van dit schitterende familie-epos dat een periode van tweehonderd jaar omspant. Terwijl de families in Rusland in steeds grotere welvaart leven, komen de Franse Revolutie, de Bataafse Revolutie en de Russische Revolutie voorbij. Tegen de achtergrond van deze grote historische gebeurtenissen worstelen verschillende verhaalpersonages met hun drang naar vrijheid, vechten ze tegen onderdrukking en moeten ze erbarmelijke omstandigheden het hoofd bieden.

+


Genre
Literatuur & Romans
Historische roman (populair)
Literaire roman, novelle
Uitgeverij
Ambo|Anthos
Eerste editie
03 september 2018
Laatste editie
03 september 2018
ISBN
9789026336096 , 9789026336102 , 9789026344169
Boekinformatie wijzigen


Recensies (1)

Keuze van de redactie
Marvin O. Hebban Recensent

Een uniek stukje geschiedenis herdacht

door: Marvin O. 1 reactie 1 like

Vriezenveen heeft een lange geschiedenis met Rusland achter de rug. Gedwongen door armoede besloten een aantal families in het begin van de 18de eeuw een poging te wagen om hun waren te verhandelen in Sint-Petersburg. De tocht erheen was lang, bar en gevaarlijk, maar bleek lucratief. Sommige...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: De Rusluie

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken