Advertentie

De smeekbede

20

Rank 1341 Gelezen 23 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 77 Favoriet 2 Recensies 7
Literatuur & Romans Artikelen 4   Topics 0

Indringende debuutroman over slavernij in Suriname 'Mijn meester, ach neemt mijn bede aan,' schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw, Dédé, in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester in Holland. Deze brief, die nooit op zijn bestemming aankwam en pas in 1980 in de National Archives in Londen werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder verhaal. Voor de roman De smeekbede deed Lianne Damen diepgravend historisch onderzoek om te achterhalen waarom deze oude vrouw zich met een roep om hulp uitgerekend wendt tot de man die haar jarenlang in eigendom had. Damen ontrafelt het leven van de vrouw en legt het schrijnende contrast bloot tussen het leven van een in slavernij geboren zwarte vrouw en dat van haar meester, een Utrechtse jurist die zijn gezin achterliet om in Suriname fortuin te maken. De smeekbede is een met veel verbeeldingskracht geschreven, aangrijpende historische roman.

+


Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Vertaalde literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
336
Uitgeverij
Uitgeverij Orlando
Eerste editie
07 april 2020
Laatste editie
08 april 2020
ISBN
9789493081413 , 9789493081420
Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners


Recensies (7)

Keuze van de redactie
Miriam Vaz Dias Hebban Recensent

Een onvergetelijke aanklacht tegen de slavernij

door: Miriam Vaz Dias 1 like

Suriname en slavernij. We kunnen er niet omheen, Nederlanders speelden daar een rol in. Lang, veel te lang hebben wij dat collectief verdrongen. De slavernij was iets van Amerika en ver van ons bed. Lianne Damen maakt in haar debuutroman De smeekbede korte metten met die verdringing. Nederland...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: De smeekbede

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken