Advertentie

De spiegel & het licht

56

Rank 242 Gelezen 63 Aan het lezen 13 Wil ik lezen 288 Favoriet 16 Recensies 22
Literatuur & Romans Artikelen 6 Newsroom 4 Spots 3 Top25's 5   Topics 0   Leesclub

Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom verder voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft tijdens het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon. Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell een nieuw land in de spiegel van de toekomst. Maar kan een natie, of een individu, het verleden helemaal van zich afschudden?

Wat kunt u doen, vraagt de Spaanse ambassadeur aan Cromwell, als de koning zich tegen u keert, zoals hij zich vroeg of laat altijd keert tegen degenen die het dichtst bij hem staan? De spiegel & het licht is het daverende slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren traceert in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht weet te bereiken. Ze smeedt een allesomvattend portret van jager en prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een common man: van een modern land dat zichzelf door conflict, gedrevenheid en moed vormgeeft.

+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Serie
Thomas Cromwell (3)
Vertaald door
Harm Damsma Niek Miedema
Aantal pagina’s
1243
Uitgeverij
Meridiaan Uitgevers
Eerste editie
15 april 2020
Laatste editie
25 mei 2020
ISBN
9789493169043 , 9789493169050


Boekinformatie wijzigen
2 keer bewerkt, laatste bewerking door Peter de Wolff
Rapporteer deze bijdrage

Advertentie

Recensies (22)

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: De spiegel & het licht

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.