Advertentie
De verzonken kunstschatten van de Vrouwe Maria

De verzonken kunstschatten van de Vrouwe Maria

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Op 5 september 1771 verlaat een Nederlands zeilschip vol zeventiende-eeuwse Hollandse meesterstukken van de hand van Rembrandt, Paulus Potter en Gerard Dou de haven van Amsterdam. De bestemming van de Vrouw Maria is Sint-Petersburg, waar verwoed kunstverzamelaar tsarina Catharina de Grote de schilderijen aan haar Hermitagecollectie wil toevoegen. Voor de kust van Finland gaat het schip met de waardevolle lading echter naar de kelder – een gebeurtenis die tot een maritieme legende uitgroeit. Pas in 1999 wordt het scheepswrak gevonden en dan blijkt het in opvallend goede staat te verkeren.
Hoe zou het met de scheepslading zijn? Die vraag wordt de inzet van een internationaal juridisch steekspel: zowel Finland als Rusland meent aanspraak te kunnen maken op het schip. Tot op heden staan de landen pal tegenover elkaar.

In De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria reconstrueren Gerald Easter en Maria Vorhees met veel oog voor persoonlijk detail het fascinerende verhaal van het gezonken kunstwrak, een verhaal waarin politiek, kunsthandel en kunstconservering in heden en verleden op levendige wijze met elkaar verweven zijn.
Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
448
Uitgeverij
Ambo|Anthos
Laatste editie
17 november 2020
ISBN
9789026346910 , 9789026346927
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic