Grijze bijen
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 0 4 1 3 0 2 0 1 0

Grijze bijen

1

Rank 2002 Gelezen 1 Aan het lezen 3 Wil ik lezen 9 Favoriet 0 Recensies 0
Literatuur & Romans   Topics 0
In een klein dorp in de Donbas, in het grijze niemandsland tussen loyalisten en separatisten, woont de jong gepensioneerde imker Sergej Sergejevitsj. Na drie jaar oorlog zijn hij en Pasjka, de grote plaaggeest van zijn kindertijd, als enigen in Mala Starogradivka achtergebleven.
Verstoken van enig menselijk contact, en onder een constante geweldsdreiging, voelt Sergej zich verantwoordelijk voor zijn bijen. Als de lente nadert, verlaat hij met zijn bijen de ‘grijze zone’, om ze in alle rust van stuifmeel en nectar honing te laten maken. Zijn missie brengt hem in contact met strijders en burgers aan weerszijden van de gevechtslinies: loyalisten, separatisten, Russische bezetters en Krim-Tataren.
Sergejs kinderlijke eenvoud en sterke morele kompas werken ontwapenend bij deze ontmoetingen. Maar als hij zijns ondanks toch verwikkeld raakt in het conflict, is het nog maar de vraag of deze kwaliteiten hem, zijn bijen, en zijn land kunnen redden.
In Grijze bijen beschrijft Andrej Koerkov de oorlog in zijn land op zo’n unieke, vaak fantasierijke en soms slapstickachtige manier dat zijn roman het karakter van een klassieke tragikomedie krijgt, op het snijvlak van droom en werkelijkheid, met een gelaagdheid die aantrekt in plaats van afstoot.

Andrej Koerkov (Leningrad, 1961) is de beroemdste schrijver van Oekraïne. Hij verschijnt regelmatig in internationale media om commentaar te geven over de toestand van zijn land. Zijn werk is in 36 talen vertaald.

‘Een Boelgakov der Laatste Dagen (...) een Oekraïense Murakami.’
the guardian


‘Sergej is zowel een oorlogsmoede avonturier als een sprookjesachtige onschuldige. Zijn naïeve blik stelt Koerkov in staat om het hart van een land te raken dat verbijsterd is door crisis en oorlog, maar waar nog altijd menselijkheid te vinden is.’
times literary supplement

+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
352
Uitgeverij
Prometheus
Eerste editie
09 september 2022
Laatste editie
19 september 2022
ISBN
9789044651744 , 9789044651751


Boekinformatie wijzigenReacties op: Grijze bijen

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken