Advertentie

Het nulnummer

71

Rank 8262 Gelezen 84 Aan het lezen 4 Wil ik lezen 32 Favoriet 2 Recensies 9
Literatuur & Romans Artikelen 4 Top25's 2   Topics 0

Plaats van handeling is Milaan, 1992, twee jaar voor de eerste verkiezingsoverwinning van Silvio Berlusconi. Een groep journalisten is bezig voor een nieuwe krant een aantal nulnummers te schrijven waarin gebeurtenissen uit het nabije, roerige verleden van Italië worden gepresenteerd als 'nieuws' en van commentaar worden voorzien. In hun zoektocht naar onderwerpen komen ze met de meest onwaarschijnlijke - maar altijd mogelijke - verhalen op de proppen. Een van die verhalen betreft de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Is hij aan het einde van de oorlog wel echt vermoord? Of is dat een leugen, en was hij wellicht de dieper liggende oorzaak van alle ellende in het naoorlogse Italië, zoals de moorden op politicus Aldo Moro en onderzoeksrechter Giovanni Falcone, de mysteries rond de vrijmetselaarsloge P2, de smeergeldschandalen, en wat dies meer zij? In alle rust bereidt de redactie de eerste nulnummers voor - totdat er een dode valt.


Umberto Eco schetst een indringend, bij vlagen buitengewoon geestig, maar vooral ontluisterend beeld van Italië en de Italiaanse journalistiek. Het nulnummer is een spannende roman over een bittere en groteske episode, gebaseerd op ware gebeurtenissen, tegen de achtergrond van de opkomst van een van de meest megalomane politici van ons tijdsgewricht.

+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
200
Uitgeverij
Prometheus
Eerste editie
31 maart 2015
Laatste editie
31 maart 2015
ISBN
9789044628357 , 9789044628364 , 9789046311738


Boekinformatie wijzigen

Advertentie

Recensies (9)

Keuze van de redactie

Gedateerd complotdenken doet sterk thema geen recht

door: Stefan van Mierlo 3 reacties 1 like

"Het punt is dat kranten niet worden gemaakt om nieuws te verspreiden, maar om het te verhullen. Er gebeurt iets, je kunt het niet verzwijgen maar het brengt tegelijk ook veel mensen in verlegenheid, en dus zet je in dezelfde editie paginabrede koppen die mensen de koude rillingen bezorgen, moeder...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Het nulnummer

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.