Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Het psalmenoproer
  Luister een fragment

STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 17 4 77 3 33 2 10 1 0

Het psalmenoproer

137

Gelezen 178 Aan het lezen 3 Wil ik lezen 29 Favoriet 5 Recensies 3
Literatuur & Romans Lijsten 2 Spots 2   Topics 0
Maarten 't Hart brengt in Het psalmenoproer, zijn eerste historische roman, een fascinerende en grotendeels vergeten periode uit de vaderlandse geschiedenis tot leven. In de roman wordt het levensverhaal verteld van een kleine reder die in zijn leven één faux pas begaat, waardoor hij betrokken raakt bij het psalmenoproer, een opstand van `verpauperde luyden' tegen `voorname meesters'. En passant wordt ook een scherp beeld geschetst van de neer¬gang der beug- en haringvisserij, uit¬mondend in de historische audiëntie van Maassluise vissers bij Napoleon in oktober 1811.
In 1773 werd er in de gereformeerde kerken in Nederland ter vervanging van de eeuwenlang gezongen psalmberijming van Petrus Datheen een nieuwe berijming ingevoerd. Er was verzet, maar niet grootschalig. Anders werd dat toen men ook de wijze waarop de psalmen gezongen werden, wilde reformeren. Het was gebruikelijk de psalmen uiterst langzaam te vertolken; kerkgangers mochten zelf versieringen aanbrengen en vrijelijk uithalen toevoegen of eindnoten lang aanhouden. Deze zogenaamde lange zingtrant wilde men vervangen door een korte.
Overal in Nederland sloeg de vlam in de pan. Dominees werden met stoven bekogeld, kerkvoogden bedreigd. In Zeeland kwam het tot ernstige ongeregeldheden, maar de grootste psalmenoproeren deden zich voor in Vlaardingen en vooral in Maassluis. Uiteindelijk moest de baljuw van Delft er met een troepenmacht aan te pas komen om daar de orde te herstellen.

Maarten 't Hart (1944) publiceerde meer dan dertig boeken bij De Arbeiderspers. Zijn recentste roman is Lotte Weeda (2004).

De pers over Lotte Weeda:
[...] deze roman [behoort] tot het beste wat Maarten 't Hart heeft geschreven. - NRC Handelsblad
Maarten 't Hart heeft met Lotte Weeda een rijke roman geschreven die blijft rondspoken. - Vrij Nederland
[...] een waardevolle, lezenswaardige roman. -De Morgen
+


Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Pockets literaire fictie
Aantal pagina’s
288
Uitgeverij
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
Eerste editie
25 augustus 2006
Laatste editie
04 juni 2013
ISBN
9789029564083 , 9789029566117 , 9789041331724


Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door Salustia
Rapporteer deze bijdrage


Recensies (3)

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Het psalmenoproer

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.