Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het verhaal van Scandinavië

Van de Vikingen tot verzorgingsstaat: de geschiedenis van Scandinavië


Tegenwoordig spreken we vaak over Scandinavië als een eenheid, maar de Noorse wetenschapper Stein Ringen toont aan dat dit een recente uitvinding is. Hoewel we Scandinavië vandaag de dag vaak als voorbeeld zien voor de rest van Europa, is de Scandinavische geschiedenis er een van chaos, drama en strubbelingen.

Ruim duizend jaar lang waren de Scandinavische landen onderdrukte koninkrijken, waar monarchen het spel van andere Europese mogendheden speelden ten koste van hun eigen bevolking en er bovendien een bloedige vijandschap bestond tussen de landen onderling. De afgelopen tweehonderd jaar zijn een strijd geweest om aan die erfenis te ontsnappen.

In Het verhaal van Scandinavië neemt Stein Ringen de lezer mee op een persoonlijke verkenning langs meer dan twaalfhonderd jaar Scandinavische geschiedenis. Moeiteloos verweeft hij de verhalen van Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden met die van andere landen, en vraagt zich daarbij af: wat is nu precies Scandinavië? Hoe is het ontstaan? En wat betekent het vandaag de dag om Scandinavisch te zijn?

Stein Ringen is een wetenschapper van Noorse afkomst. Als hoogleraar Sociologie en Sociaal beleid was hij jarenlang verbonden aan de Universiteit van Oxford. Sinds zijn emeritaat is hij gasthoogleraar Politieke economie aan King’s College in Londen.

Toon details

Schrijf een recensie

Is Het verhaal van Scandinavië het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.

Reageren op Het verhaal van Scandinavië

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.