Advertentie

Het vogelhuis

175

Rank 912 Gelezen 197 Aan het lezen 6 Wil ik lezen 103 Favoriet 12 Recensies 10
Literatuur & Romans Artikelen 2 Newsroom 2 Lijsten 2 Spots 1 Top25's 8 Hebban 1000 985   Topics 0

Len Howard (1894-1973) bracht de tweede helft van haar leven door in een klein, afgelegen huisje op het Engelse platteland. Daar schreef ze twee internationale bestsellers over de mezen, roodborsten, mussen en andere vogels in en rond haar huis. Voor wie er anno 2016 langsloopt, doet enkel het naambordje 'Bird Cottage' nog denken aan haar wonderlijke levensverhaal. Het raam van het vogelhuis stond altijd open, de koolmezen en mussen waren vrij om te komen en te gaan en landden op de typemachine van Len Howard zodra ze ging zitten om haar ervaringen met de dieren op te schrijven. Hoewel ze van huis uit geen bioloog was, was ze een pionier op het gebied van onderzoek naar dieren: ze bestudeerde de vogels op basis van vertrouwen en vrijheid, en observeerde hun karakters, eigenaardigheden en gewoontes. En intussen groeiden de wederzijdse waardering en vriendschap. Howard wist als meisje al dat ze niet in haar geboortedorp in Sussex zou blijven. De soirées en romantische intriges van het gegoede landleven aan het begin van de vorige eeuw stelden haar steeds weer teleur. Bij de dirigent Malcolm Sargent begon ze haar carrière als violiste, die ze afbrak om naar Ditchling in Zuid-Engeland te vertrekken. Hier bouwde ze een bijzondere band op met de vele vogels in en rond haar cottage. Koolmezen sliepen in huisjes boven de rand van de deur en speelden tikkertje rond de lamp, of gebruikten haar kussens als glijbanen. Haar muzikale gehoor stelde haar bovendien in staat de vele nuances in hun talen te horen - als ze de postbode en bezoekers tenminste op afstand wist te houden. Wat dreef Howard tot het radicale omgooien van haar leven, tot het kiezen voor een leven buiten de gebaande paden? Wat zeggen de levensverhalen van koolmezen ons over de mensenwereld? En is het mogelijk om je te ontworstelen aan de verwachtingen van anderen? Eva Meijer stuitte als filosoof op het onderzoek van Howard, dat onterecht in de vergetelheid is geraakt. Het vogelhuis draait om muziek en vogelzang, mensenmanieren en koolmeesconventies, en uiteindelijk om wat het betekent om ergens thuis te horen.

+


Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
256
Uitgeverij
Cossee, Uitgeverij
Eerste editie
28 september 2016
Laatste editie
04 oktober 2016
ISBN
9789059366695 , 9789059366701 , 9789059368361


Boekinformatie wijzigen

Advertentie

Recensies (10)

Keuze van de redactie
Geertje Otten Hebban Recensent

Eva Meijer overtuigt met Het Vogelhuis

door: Geertje Otten 4 likes

Op 5 januari 1973 sterft Gwendolen Howard, op een leeftijd van 79 jaar. Alleen. In het vogelhuis in Ditchling op het Engelse platteland. Haar naamloze graf is te vinden op de begraafplaats achter haar huis. Hoewel ze het grootste deel van haar leven alleen woonde, was ze niet eenzaam. Gwendolen...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Het vogelhuis

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.