Advertentie

Koning parasiet

0
Rank 7688 Gelezen 0 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Parasieten leken lange tijd te onbetekenend om te bestuderen. Pas de laatste jaren is men gaan inzien dat zij de sleutel vormen tot een goed begrip van de werking van organismen en van ecosystemen. Sommige parasieten zijn dodelijk, maar anderen zijn essentieel voor overleving. Modern parasitologisch onderzoek heeft gruwelijke inzichten opgeleverd. Parasieten kunnen het DNA van hun gastheer veranderen, diens immuunsysteem inschakelen voor hun eigen doeleinden, of zich in het brein nestelen en zo zelfs het gedrag van een gastheer sturen. Sommigen hebben in hun levenscyclus verschillende gastheren nodig en de strategieën om die te besmetten zijn adembenemend in hun complexiteit en effectiviteit.
Carl Zimmer beschrijft beeldend hoe geobserveerde onderzoekers soms met gevaar voor eigen leven de raadsels rond deze vreemde wezens proberen te ontrafelen. Hij neemt de lezer mee naar een Californisch laboratorium waar sluipwespen worden onderzocht die hun larven in het levende lichaam van een rups laten opgroeien en naar Afrika, waar slaapziekte, bilharzia en malaria nog altijd miljoenen slachtoffers maken. Dit boek geeft een indringend beeld van een bizarre wereld, die tot nu toe grotendeels verborgen was. Koning parasiet heerst, en zijn macht is ontzagwekkend ....
Genre
Non-fictie
Aantal pagina’s
264
Uitgeverij
CONTACT NV
ISBN
9025413978
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic