‘Juist in een tijd als de onze, waar de edele staatsmanskunst dreigt te verzanden in boterprijzen en ijdel Beneluxgesnap, voorzien Bas’ memoires in een dringende behoefte. De opgroeiende jeugd kan eruit lezen hoe men lid kan zijn van de Tweede Kamer en zelfs deel uitmaken van het kabinet, en zich nochtans niet vervelen.’
In Pieter Bas wordt de handel en wandel van politici zoals Bomans die had leren kennen in het milieu van zijn vader (indertijd een bekend kamerlid en overdonderend redenaar) met verfijnde spot aan de kaak gesteld.
Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas, oud-minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, kortweg Pieter Bas, verscheen in 1937 en vormt het literaire debuut van Godfried Bomans (1913-1971). Het is samen met Erik of het klein insectenboek een van de meest bekende werken van Bomans.