Mijn vrienden

Literatuur & Romans

De nieuwe grote roman van Fredrik Backman, auteur van de bestseller Een man die Ove heet!

Zowel gevoelig en ontroerend als komisch: Fredrik Backman op z’n best!

Kwam in Amerika direct binnen op de New York Times-bestsellerlijst en verkocht meer dan 100.000 exemplaren in minder dan drie maanden

Voor de lezers van David Nicholls en Jonas Jonasson

Backmans debuut Een man die Ove heet werd succesvol verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol

In een hoekje van een van ’s werelds beroemdste schilderijen staan drie kleine figuurtjes afgebeeld, zittend aan de rand van een pier. De meeste toeschouwers merken de drie jongeren niet eens op en zien het als een schilderij van de zee. Maar de zeventienjarige Louisa, die jarenlang een ansichtkaart met deze afbeelding bij zich droeg, het laatste aandenken aan haar overleden moeder, weet dat het iets anders is.

Wanneer het kunstwerk plotseling in haar bezit komt vertrekt zij op een lange treinreis dwars door het land, naar de geboorteplaats van de schilder. Haar metgezel is de beste vriend van de inmiddels overleden kunstenaar, die haar de ontstaansgeschiedenis van het schilderij vertelt. Vijfentwintig jaar eerder, in een afgelegen kuststadje, zochten vier tieners hun toevlucht bij elkaar om aan hun onstuimige thuissituaties te ontsnappen. Samen brachten zij vele zomeravonden door, ze vertelden elkaar grappen, deelden geheimen en haalden kattenkwaad uit. Deze hechte vriendschap gaf hun een reden om ’s ochtends uit bed te komen en samen leerden ze dromen en liefhebben.

Mijn vrienden is een komische, ontroerende roman en een ode aan de tijdloze kracht van vriendschap en kunst.

In de pers

‘Een geweldige saga over jongeren, kunst en de manier waarop creativiteit vrienden en onbekenden met elkaar verbindt, over generaties heen. Als je Een man die Ove heet hebt gelezen, weet je dat Backman als geen ander kan tonen hoe klein de wereld is, en hoe kwetsbaar. Hij doet dat hier opnieuw, dit keer in een Stand by Me-achtige sfeer.’ The New York Times

‘Onbedwingbare humor, diepe rouw en eeuwige loyaliteit komen samen in Backmans eerbetoon aan jeugdige verbeelding en onbegrensd geloof in de helende en voedende kracht van kunst.’ Booklist (starred review)

‘Humoristisch, aangrijpend en altijd levenslustig.’ Kirkus (starred review)

‘In Mijn vrienden brengt Backman opnieuw een eerbetoon aan de krachten die een gewoon leven bijzonder maken. Door zijn enorme empathie te richten op de kracht van kunst en vriendschap, heeft hij een roman geschreven die de schoonheid van het leven viert.’ BookPage (starred review)

‘Een ontroerende ode aan vriendschap en creativiteit, in Backmans kenmerkende, treffende stijl.’ People Magazine

‘Backman levert een ontroerend verhaal over de kracht van vriendschap. De auteur is op het hoogtepunt van zijn kunnen.’ Publishers Weekly

Uitgeverij
Meulenhoff Boekerij B.V.