Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Rotterdam de allereerste kleurenfoto's 1937-1945

“Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan, want nu is het voor het eerst mogelijk indrukken en herinneringen waarin kleur een belangrijke rol speelt, mee naar huis te nemen”. Zo schreef de redacteur in 1937 enthousiast in het allereerste full colornummer van het tijdschrift Kleinbeeld-foto.
Bijna honderd jaar na de introductie van fotografie, was de kleinbeeld kleurendiafilm een enorme revolutie. Tot en met de Tweede Wereldoorlog werd de geschiedenis louter beleefd in zwart-wit of in nostalgische sepiatinten. Boven het net gebombardeerde Rotterdam verwacht iedereen dramatische rookwolken: niet in kleur maar in stemmig zwart-wit. Op een van de eerste kleurenfoto’s van een brandend Rotterdam is een huis te zien met lentebloesem in de tuin. De eerste indruk is die van een vrolijke lentedag. Totdat door de ramen van een belendend pand het verwoestende vuur zichtbaar wordt.
Uit de periode 1937 - 1945 heeft het Stadsarchief Rotterdam niet minder dan driehonderd bijzondere kleurendia’s teruggevonden. Hieruit is voor Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s, 1937-1945 een ruime en diverse keuze gemaakt. De selectie is aangevuld met de oudst bekende kleurendia’s van Alphons Hustinx en Hugo Jaeger. Deze allereerste kleurendia’s hebben zowel documentaire als cultuurhistorische waarde en geven opnieuw kleur en betekenis aan de geschiedenis van Rotterdam.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Rotterdam de allereerste kleurenfoto's 1937-1945 het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Reageren op Rotterdam de allereerste kleurenfoto's 1937-1945

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.