Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat is de wat

Wat is de Wat is een fictionele autobiografie geschreven vanuit het perspectief van Valentino Achak Deng, een jongen die vluchteling wordt in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Zijn reis, te voet, samen met honderden andere 'lost boys' is er een van bijna bijbelse properties: het brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyena's en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen - dezelfde militias die op dit moment Darfoer teisteren. Valentino verblijft in vluchtelingenkampen, weet niets over het lot van zijn ouders en andere familieleden, verliest tijdens zijn vlucht vele vrienden en kan op de dag van zijn vertrek naar Amerika niet vliegen: het is 11 september 2001..
Voor hen die denken alles te weten over de oorlog in Soedan is dit boek een eye opener, en voor hen die denken het werk van Dave Eggers te kennen, is dit boek een totale ommezwaai: het is een rechttoe rechtaan geschreven, compromisloos, humoristisch en avontuurlijk boek over de waanzin van de oorlog. Eggers heeft vier jaar aan deze roman gewerkt en was gedurende die tijd diep betrokken bij de gemeenschap van gevluchte Soedanezen in de Verenigde Staten. In 2003 reisde hij met Valentino Achak Deng af naar Zuid-Soedan, waar Deng werd herenigd met zijn familie, die hij zeventien jaar niet had gezien.
Wat is de Wat is een epische roman over de burgeroorlog in Soedan, gezien door de ogen van een jongen. Het biedt een onthullend en ontluisterend portret van een land in staat van bloedige oorlog, en van een jongen die van de ene in de andere onwerkelijke situatie wordt gekatapulteerd. Wat is de wat is spraakmakend, opwindend en herhaaldelijk hartverscheurend - een onmisbaar boek.
'Wat is de Wat is een van de opmerkelijkste boeken van 2006. Het vertelt een belangwekkend verhaal op meesterlijke wijze, waarin naast drama ook plaats is voor humor... Een indrukwekkende roman' Hans Bouman, de Volkskrant
'Met Wat is de Wat tilt Eggers idealisme en bevlogenheid naar een hoger plan' Britt Stubbe, De Pers
'Een dapper en generous boek... In een tijd waarin de meeste grote Amerikaanse schrijvers zich met de aanslag op de Twin Towers bezighouden, schrijft Eggers over de verloren kinderen van Soedan. Met Wat is de Wat geeft hij Valentino en al die andere jongens en meisjes eindelijk wat ze verdienen: een stem die wordt gehoord' Marieke Smithuis, Het Financieele Dagblad
Toon details

Recensies (18)

Meer recensies

Schrijf een recensie

Is Wat is de wat het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.

Reageren op Wat is de wat

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.