Wat is de wat MIDPRICE
  Lees een fragment
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 280 4 145 3 44 2 15 1 5

Wat is de wat

489

Rank 5264 Gelezen 685 Aan het lezen 19 Wil ik lezen 217 Favoriet 96 Recensies 18
Literatuur & Romans Artikelen 6 Lijsten 6 Spots 5 Hebban 1000 188   Topics 0
Wat is de Wat is een fictionele autobiografie geschreven vanuit het perspectief van Valentino Achak Deng, een jongen die vluchteling wordt in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Zijn reis, te voet, samen met honderden andere 'lost boys' is er een van bijna bijbelse properties: het brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyena's en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen - dezelfde militias die op dit moment Darfoer teisteren. Valentino verblijft in vluchtelingenkampen, weet niets over het lot van zijn ouders en andere familieleden, verliest tijdens zijn vlucht vele vrienden en kan op de dag van zijn vertrek naar Amerika niet vliegen: het is 11 september 2001..
Voor hen die denken alles te weten over de oorlog in Soedan is dit boek een eye opener, en voor hen die denken het werk van Dave Eggers te kennen, is dit boek een totale ommezwaai: het is een rechttoe rechtaan geschreven, compromisloos, humoristisch en avontuurlijk boek over de waanzin van de oorlog. Eggers heeft vier jaar aan deze roman gewerkt en was gedurende die tijd diep betrokken bij de gemeenschap van gevluchte Soedanezen in de Verenigde Staten. In 2003 reisde hij met Valentino Achak Deng af naar Zuid-Soedan, waar Deng werd herenigd met zijn familie, die hij zeventien jaar niet had gezien.
Wat is de Wat is een epische roman over de burgeroorlog in Soedan, gezien door de ogen van een jongen. Het biedt een onthullend en ontluisterend portret van een land in staat van bloedige oorlog, en van een jongen die van de ene in de andere onwerkelijke situatie wordt gekatapulteerd. Wat is de wat is spraakmakend, opwindend en herhaaldelijk hartverscheurend - een onmisbaar boek.
'Wat is de Wat is een van de opmerkelijkste boeken van 2006. Het vertelt een belangwekkend verhaal op meesterlijke wijze, waarin naast drama ook plaats is voor humor... Een indrukwekkende roman' Hans Bouman, de Volkskrant
'Met Wat is de Wat tilt Eggers idealisme en bevlogenheid naar een hoger plan' Britt Stubbe, De Pers
'Een dapper en generous boek... In een tijd waarin de meeste grote Amerikaanse schrijvers zich met de aanslag op de Twin Towers bezighouden, schrijft Eggers over de verloren kinderen van Soedan. Met Wat is de Wat geeft hij Valentino en al die andere jongens en meisjes eindelijk wat ze verdienen: een stem die wordt gehoord' Marieke Smithuis, Het Financieele Dagblad
+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Vertaald door
Wim Scherpenisse Gerda Baardman
Aantal pagina’s
639
Uitgeverij
Lebowski
Eerste editie
14 februari 2007
Laatste editie
02 september 2013
ISBN
9789049950842 , 9789049950484 , 9789048802715


Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door Salustia
Rapporteer deze bijdrage


Recensies (18)

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Wat is de wat

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.