enig mooi verhaal

059zeebeest 059zeebeest
19 mrt 2022

verhaal die de gewone Duitse mens met zijn dagelijkse beslommeringen voor en tijdens de tweede wereldoorlog mooi verteld. De partij ideologie en het naïeve geloof dat alles beter wordt maakt deze samenleving "moeilijk" voor hun die een eigen mening willen hebben en zich daartegen verzetten .Het opgroeien van een meisje bij prachtige pleegouders maakt dat het verhaal je soms tot tranen brengt en de liefde straalt er zo vanaf al is deze soms tussen de regels te ontdekken . Geslaagd zijn dan ook de Duitse woorden met bijhorende vertaling die het boek een sterke eigen sfeer geven van harde toch liefdevolle mensen die hun ware gevoelens niet willen of mogen tonen om daardoor hun plaats te verliezen . Op gevaar van eigen leven het verstoppen van Max en het effect dat deze heeft op Liesel is de sleutel van het verhaal en dit maakt de menselijkheid van het verhaal . Welk effect de burgers moeten ervaren komende van parades en optochten met rode vlaggen en het bijhorende onoverwinnelijkheidsgevoel tot de honger en het eindeloos bang afwachten tot het verlossende veilig signaal en dan de schade zien na de bombardementen en het hopen dat ze gespaard worden en blijven de volgende keer
De dood toont soms ook zachte kantjes al zegt hij dat zelf , een zeer aangrijpend verhaal . Het boek is sterker dan de film , die je dan best ook in die volgorde ervaart . Eerst het boek dan kan je de film ook beter plaatsen . Het boek wordt zeker door mij herlezen en verdient in de lijst van beste boeken te staan .

Meer recensies van 059zeebeest