Oorlog zonder vrienden.
Oorlog zonder vrienden, gaat over een 16 jarig jongetje Arnold die tijdens de tweede wereldoorlog NSB’er is. Zijn vader is ook NSB’er, Hij werkt op het stadshuis, en hij wil burgermeester worden en dat lukt niet. Hij werd directeur van het distributiekantoor. Alles ging goed, maar toen zag hij een geweer op zicht gericht. Het is een realistisch verhaal, want dit gebeurde ook tijdens de tweede wereldoorlog. Het is vaak spannend. Het is ook ontroerend van hoe vaak hij wordt gepest en ook met veel geweld.
Arnold is een 16 jarig jongetje en is als enige van de klas een NSB’er. Hij wordt ook vaak gepest door kinderen uit zijn klas en hij heeft geen vrienden. Hij wil heel graag bij de SS horen, maar dat mag niet van zijn ouders. Van zijn vader mag hij helpen bij het distributiekantoor. Hij wilt wat kolen halen voor zijn moeder, maar dan voelt hij in zijn rug een vreselijke pijn…
Ik heb geleerd over ’Anders zijn’ dat er teveel op de wereld word gepest en ook met teveel geweld.
Ik raad het boek aan, omdat het een spannend boek is met veel actie. Als boeken over de tweede wereldoorlog leuk vind, is dit een echte aanrader, omdat het een leven is van een 16 jarig jongetje die een NSB’er is tijdens de tweede wereldoorlog. Het is ook een dik boek. Ik geef het een 8 van de 10.