ijskoude waarheid

707848 707848
13 mrt 2025

Inhoud:

Vals is een young adult-thriller geschreven door Mel Wallis de Vries. Pippa, Kim, Abby en Feline gaan in de kerstvakantie naar een huisje in de Ardennen, maar wat een gezellig tripje had moeten worden, wordt een nachtmerrie. Door het slechte weer sneeuwen ze in, hebben ze geen elektriciteit, en is het mobiele netwerk uitgevallen. Een van hen verdwijnt en de anderen raken in paniek en zijn erg bang. Het verhaal gaat over spanning, vriendschap en geheimen, maar ook of je de mensen die je het meest vertrouwt wel moet vertrouwen.

Overtuiging:

Vals wordt in eerst instantie als een spannende thriller voorgesteld, maar ik vond het boek erg tegenvallen. De personages maken namelijk veel onrealistische en onvoorzichtige keuzes wat ervoor zorgt dat het verhaal soms geforceerd lijkt. Het boek is ook erg voorspelbaar, waardoor je tijdens het lezen van het boek niet echt spanning ervaart. Er zitten zeker spannende momenten in, maar die worden vaak onlogisch door de domme acties van de hoofdpersonen. Naar mijn mening is dit boek geen aanrader aangezien hij voorspelbaar, onrealistisch en vaak irriterend is. Als jij houdt van boeken met weinig diepgang en makkelijk leesbare thrillers, dan is dit misschien een boek voor jou. Maar als je op zoek bent naar een geloofwaardig en goed uitgebreide verhaallijn, dan zou ik dit boek niet aanraden.

Betekenisvolle passage: (2 ik weet nog niet welke)

Passage:

“Ik hoor iets achter me. Een geluid. Heel zacht. Mijn hart slaat over. Iemand is hier.”

Uitleg:

Deze passage laat zien hoe Vals probeert spanning op te bouwen, maar tegelijkertijd is dit de reden waarom het boek minder goed bij mij past. Dit soort scènes komen vaak voor, maar omdat de personages steeds onlogische keuzes maken, verliest de spanning zijn effect. In een goede thriller wil je meeleven met de angst van de hoofdpersonen, echt de ''thrill'' voelen, maar hier had ik eerder frustratie omdat ze zich zo roekeloos gedragen. Dit haalt de geloofwaardigheid van het verhaal onderuit.

Eindcijfer: ★★★☆☆ (3/5 sterren)
Hou jij van eenvoudige thrillers, dan moet je dit boek gewoon een kans geven. Maar als jij liever een goed doordachte en geloofwaardige thriller leest, zou ik Vals zeker niet aanraden.

Meer recensies van 707848