Een poëtisch dagboek

Aladin 27 april 2025
Thorn Roos de Vries (1995) is een veelzijdig mens die naast acteur, filmmaker en activist voor de LHBTIQ+ gemeenschap nu ook auteur is. Hen is onder andere bekend van ANNE+, van SpangaS, Flikken Maastricht en Onopgelost.
Thorn de Vries debuteert in 2025 met Schillen waarin hen focust op de ontdekking van de (eigen) identiteit en gender. Het boek geeft een inkijk in hoe mensen worden beoordeeld op hun uiterlijk en op de verwachtingen van de maatschappij op basis van de geldende normen, waarden en uiterlijke kenmerken van personen. Niet iedereen ziet of wil zien wat er onder de schil schuilgaat…

Schillen is een dun autobiografisch boekje met korte fragmenten die niet per se een doorlopend verhaal vormen, maar eerder geschreven is als een soort dagboek met poëtische fragmenten zonder een dichtbundel te willen zijn.
Het boek is heel intiem in de ik-vorm geschreven en beschrijft hoe een jong persoon ontdekt dat de wereld om zich heen hen beoordeelt op basis van uiterlijk en in hokjes probeert te vangen en hoe de persoon zich hiertegen verzet. Het boek leest makkelijk door de korte fragmenten en de afwisselende schrijfstijl. Het mist echter wel echte diepgang. Het heeft meer weg van een mix van autobiografische verhalen, poëzie en gedachtenkronkels die een korte inkijk geven in de gedachten en belevenissen van een persoon die worstelt met diens identiteit. Het is een maatschappelijk actueel en relevant thema waar dit boek een stukje aan bijdraagt.