You

Alessalembregts Alessalembregts
29 mrt 2021

Joe Goldberg is het verslavende, gestoorde hoofdpersonage van de serie YOU, geschreven door Caroline Kepnes. Nadat ik het eerste boek had gelezen en daarbij het eerste seizoen van de serie op Netflix had gekeken, kon ik me niet inhouden het tweede boek ook te lezen. Caroline Kepnes beschrijft deze reeks als psychologische thrillers en er is geen betere beschrijving te vinden. Alles wat het hoofdpersonage denkt, voelt en doet wordt blootgelegd in de rauwe gedachtegang van Joe.
Aangezien het eerste boek zo’n knaller was, had ik hoge verwachtingen voor deze ‘verborgen verleden’. Joe ontmoet Amy, waarop hij verliefd wordt. Ze verlaat hem en vertrekt naar Los Angeles, waarna Joe besluit haar te volgen om wraak te nemen. Daar ontmoet hij Love en begint hij terug in oude patronen te vallen.
Het begin van het boek leest erg moeizaam. Zijn zoektocht naar Amy duurt veel te lang en levert dan ook niets op. Later, wanneer hij Love ontmoet merk je dat Joe weer de oude is. Hij belooft zichzelf er alles aan te doen om zijn relatie met Love te doen slagen. Dit belooft niet veel goeds voor enkele personages. Hoewel ik het tweede boek niet geweldig vond, ben ik wel verzot op het karakter van Joe. Zijn gedachten zijn prachtig neergeschreven. Alles lijkt een momentopname te zijn door de korte zinnen en de rauwheid van deze gedachten. Het personage is echt verbluffend neergeschreven. De lezer krijgt zelfs al bijna sympathie voor de arme stakker die gewoon alles doet voor de liefde. Hetzelfde kan ik zeggen over Love. Ze past perfect bij Joe en is toch ook een boeiend personage op zich. Ze heeft alles in huis om een goed verhaal neer te zetten: rijkdom, een gestoorde broer, een beste vriend en matige ouders. Toch mist er iets, heb ik het gevoel. De moorden zijn allemaal goed uitgekozen en neergezet, maar de algemene lijn leek niet volledig. Hij ontmoet op een gegeven moment enkele mensen die totaal geen bijdrage leveren aan het verhaal. In het eerste boek zat ook veel meer passie. De liefde die Love en Joe hebben, lijkt geen liefde die eeuwig gaat duren, hoewel ik wel zo’n gevoel had bij Beck.
Algemeen is het een goed boek. De verhaallijn is een beetje gematigd, maar de personages compenseren dat. Caroline Kepnes weet zeker interessante mensen te creëren.

Meer recensies van Alessalembregts