Aanrader voor liefhebbers van historische romans

Amh1949 Amh1949
8 mrt 2026

Boek: Lázár
Auteur: Nelio Biedermann
Vertaling: Kris Lauwerys & Isabella Schoepen
Uitgeverij: Atlas Contact
Recensent: André Hoekstra
Datum: 6 maart 2026

Lázár is een nieuw boek welke 2 april 2026 verschijnt.
Ik had het genoegen een vooruit exemplaar te mogen lezen.

Het is een familiesaga van de jonge Zwitserse auteur Nelio Biedermann.
Van deze schrijver had ik nog nooit had gehoord of iets gelezen. Dat kan want hij heeft dit boek op 21 jarige leeftijd voltooid. Erg jong dus nog.
Het verhaal is gebaseerd op zijn familie, van wie zijn grootouders van Hongaarse adel eind jaren ’50 van Hongarije naar Zwitserland zijn gevlucht.

Dit familie-epos in een roerig tijdsbestek in Europa over deze adel heeft deze jonge auteur op een geweldig pakkende manier weergegeven, waardoor het een genoegen was dit boek te lezen.

Het beschrijft een adellijke familie die gedurende een aantal generaties deze moeilijke tijden van Europa heeft doorstaan op weergaloze wijze. De literaire manier waarop hij dit de lezer laat zien getuigt van een volwassenheid, welke vergelijkbaar is met de stijl van Joseph Roth, Thomas Mann en Stefan Zweig. Dit maakt dat we reikhalzend kunnen uitkijken naar zijn volgende werk.

Meanderende zinnen geschreven op een vlotte wijze en met een synoniemen rijke woordenkeus maken het voor de lezer aanstekelijk om te blijven lezen. Hoofdstuk 13 bestaat over 2 pagina’s zelfs uit één zin zonder dat je het doorhebt. Een ware woordkunstenaar.

Het verval van de adel in die periode, vermengd met de geopolitieke ontwikkelingen zoals de tweede wereldoorlog, de opstand in Hongarije leidt voor de familie tot een ontluisterend verval wat uiteindelijk uitmondt in de vlucht van Boedapest via Joegoslavië naar Zürich. De manier waarop dit geslacht zich heeft gehandhaafd tot de vlucht toont de lezer een prachtig beeld dat niet alles is zoals het lijkt en voelt. Maar spannend is het zeker.

Hoe de personages hiermee omgaan wordt dusdanig verhaald dat men geboeid blijft doorlezen.
De onderlinge verhoudingen en het omgaan met gevoel en emoties in hun familierelatie alsmede die met anderen worden weergaloos beschreven.

Een regelrechte aanrader voor iedereen die van mooi geschreven historische romans houden!

Meer recensies van Amh1949