De wind blaast in dit sprookje naar een voorspelbaar einde
De heks van Near is het debuut van de Amerikaanse auteur V.E. Schwab. Het is nu opnieuw uitgebracht. De Nederlandse vertaling is gedaan door Sandra van de Ven. Na meerder boeken van Schwab te hebben gelezen, waarbij je elke keer wordt meegezogen in de verhalen, wordt de nieuwsgierigheid voor het debuut gewekt.
Het verhaal gaat over Lexi, die in het het dorp Near woont dat omringt wordt door hei en waar de wind bijna altijd aanwezig is. In dit dorp worden heksen gewantrouwd en van vreemdelingen moeten ze ook niet veel hebben. Op een nacht arriveert er een jongen in het dorp en beginnen er kinderen te verdwijnen.
Het boek leest als een sprookje. Schwab schrijft prachtige poëtische zinnen. Toch kon het boek me niet zo pakken als andere boeken van deze schrijver. Mogelijk dat dit komt doordat het een debuut is, maar de personages zijn niet goed uitgewerkt, het verhaal is wat traag en je weet eigenlijk al snel waar het naartoe gaat.
Aan het einde volgt nog een bonusverhaal dat is toegevoegd aan de heruitgave. Dit verhaal is geschreven zoals we van Schwab mogen verwachten en is een leuke toevoeging aan het hoofdverhaal.
Omdat het een debuut is en vanwege het bonusverhaal en de mooie zinnen geef ik het boek 3 sterren.