Spannend & vlot geschreven.
Het fantastische begin trekt je direct in het spannende verhaal van een moedige vrouw in de 17e-eeuwse geloofsstrijd in Nederland. Het boek volgt het leven van Lysbeth Philipsdochter de Bisschop, een moedige vrouw die getrouwd is met Rem, de leider van de remonstranten. Ondanks hun welvarende leven en twee kinderen, staan ze lijnrecht tegenover de contraremonstranten, die in de meerderheid en machtig zijn. Ook Lysbeth's eigen familie behoort tot de contraremonstranten, waaronder haar invloedrijke broer Jan, die nooit heeft ingestemd met haar keuze voor Rem als echtgenoot.
Het leven van Lysbeth en haar gezin komt in gevaar vanwege het leiderschap van Rem binnen de remonstranten. Ze begint te twijfelen of het allemaal de strijd waard is. Het verhaal wordt verteld vanuit Lysbeth's perspectief, waardoor je intens kunt meeleven met haar gedachten en gevoelens. Dit geeft het verhaal diepgang en zorgt ervoor dat je je beter kunt inleven in het leven van een 'remonstrante' koopmansvrouw in de 17e eeuw.
Meestal lees ik thrillers en lang getwijfeld om aan een historische roman te beginnen. Ik was ‘bang’ dat ik het saai zou vinden maar ‘Lysbeth’ heeft mij verrast. Het boek is allesbehalve saai. Het begint met een indrukwekkende en spannende opening die je direct in het verhaal zuigt, en deze spanning blijft gedurende het hele boek aanwezig. De schrijfstijl is vlot en tegelijkertijd diepgaand. Ik heb veel geleerd over het leven in die tijd. Het was moeilijk om het boek weg te leggen, en toen ik het eenmaal uit had, voelde ik een soort leegte. Geen Lysbeth meer in mijn leven… Ik ga zeker vaker een historische roman lezen, ook al ben ik wel beetje ‘bang’ dat ik met het beste ben begonnen op het gebied van vlotte schrijfstijl, spanning en interessant thema.