In de greep van de heks
HEX speelt zich af in beek, een klein dorpje dichtbij Nijmegen. In beek wordt regelmatig een gedaante gezien, de Wylerheks. De heks heeft dichtgenaaide ogen en mond, hiermee brengt zij angst en ongemak. Niemand buiten beek weet van de heks, aangezien alleen de echte inwoners van beek de heks kunnen zien. Als je eenmaal in beek woont kan je het niet meer verlaten, dat maakt de heks zekerheid. maar wanneer vijf tieners proberen online viraal te gaan veranderd dat.
HEX is geïnspireerd op de mythe van de wylerheks. Deze mythe is uit de middeleeuwen, en toch heeft de schrijver het heden er goed in weten te verweven. Dit is vooral gedaan met de invloed van YouTube en sociaal media. In onze tijd doen mensen (vooral jongeren) gevaarlijke of domme dingen om viraal te gaan.
De Wylerheks, ook wel Katharina van Wyler heeft de hoofdrol. Met haar dichtgenaaide ogen en mond jaagt zij de stuipen van het lijf van de bewoners van Beek. Ze sprak een vloek uit over het dorp wat ervoor zorgt dat de inwoners van Beek afgesloten zijn geraakt van de buitenwereld en Beek niet meer kunnen verlaten. Dit zorgt voor suïcide neigingen. Een groep mensen maken een organisatie die als hun taak de Wylerheks geheimhoud van de rest van de wereld. Ook hebben zij de taak van de bewoners te beschermen van de heks op zich genomen. Zij zijn de organisatie die gaan bij de naam HEX. De Wylerheks dwaalt rond en dringt huizen binnen. Vijf jongeren breken de regels die HEX heeft opgesteld omdat ze viraal op sociaal media willen gaan. De jongeren besluiten de Wylerheks te filmen en in hun videos te betrekken, wat mis gaat. Door deze activiteiten brengen ze Beek in gevaar, de bewoners in een staat van paniek en angst en hun acties hebben grootse gevolgen voor het hele dorp.
Het boek heeft een levende schrijfstijl, Beek wordt geweldig beschreven en de emoties die de inwoners hebben zijn te voelen. Je deelt hun paniek en angst. En dingen zoals dat het water bloedrood werd en toen de heks in iemands gezicht hoestte diegene overleed maken het boek toch weer wat interessanter.
In het begin geeft het boek mij een mysterieus gevoel en ik wou al snel weten wat er zou gebeuren. Het boek heeft een combinatie van horror en psychologische spanning. Het boek laat zien wat angst met mensen doet. Ze maken domme keuzes en wijzen schuldigen aan. Dit boek bleef in mijn hoofd zitten na ik het boek had neergelecht, niet alleen omdat ik door wou lezen maar ook vele gedachtes van de scenario’s die ik toen gelezen had. Het is alsof de Wylerheks je in haar greep houd en dit boek zal nog een tijdje mijn gedachten afleiden. Het boek is makkelijk te lezen en heeft korte hoofdstukken waardoor je, als je niet oplet, zomaar drie keer tegen jezelf zegt ‘nou nog snel even één hoofdstuk’. Op sommige stukken in het boek raakte ik een beetje verward vooral richting het einde. Maar dat was het wel waard. Ik geef dit boek 4 sterren en raad het zeker aan voor mensen die houden van psychologische spanning, horror en boeken met duistere twisten.
Dit boekhoud je gedachtes bij het verhaal en is makkelijk te lezen. op sommige punten in het boek zorgen bepaald zinnen of alinea’s voor verwarring, en moet je doorlezen om hopelijk het weer te snappen. De schrijfstijl zorgt ervoor dat je in de ban komt van het boek. Het sleurt je mee het verhaal in en voelt de angst die de inwoners hebben. Het feit dat dit verhaal komt van een mythe uit de middeleeuwen en zich afspeelt in een bestaand dorpje is iets wat ik interessant vind.
Het boek is goed geschreven en zeker het lezen waard. Het verhaal weet perfect de angst en paranoia te vangen die iedereen kan overnemen. Een goed verhaal dat je tot de laatste pagina in zijn greep houdt.