Aangrijpend verhaal en prachtig geschreven
Vorige maand las ik ‘Borduren in het donker’ van Juul Martin Williams.
Het onderschrift ‘novelle’ slaat wat mij betreft alleen op de omvang van het boek, 118 pagina’s. Voor de rest leest het als een volwaardige roman met een sterk plot en goed uitgewerkte karakters.
De diep psychologische beschrijvingen van hun problemen en hun onderlinge relaties maken de personages geloofwaardig en herkenbaar voor mensen van alle tijden. Zowel in de verhalende stukken als in de dialogen komt dat goed tot uiting. Levensecht, en inderdaad heel geloofwaardig dus. Evenals de meer algemene beschrijvingen van de situatie en de periode waarin dit verhaal speelt, van het einde van de Groote Oorlog tot in de jaren twintig
Juul Martin Williams, die volgens de info op de achterflap geschiedenis en filosofie studeerde, weet waar ze het over heeft. Tot in de kleinste details heeft ze haar research op orde.
Hoewel de Eerste Wereldoorlog in Nederland niet zo een populair topic is als in Frankrijk, Engeland, of hier bij ons in België, zal dit boek toch voor velen aangenaam leesvoer zijn. Vooral liefhebbers van series als Downton Abbey en The Cazalets kunnen hun hart ophalen aan de mooie, dramatische scènes en de beeldrijk omschreven couleur locale. En dus die levensechte personages die samen dit hartverwarmende verhaal gestalte geven.
Wat me al direct op de eerste pagina’s opviel, is dat dit boek zowel mannen als vrouwen zal aanspreken. De taal is robuust en toch fijngevoelig. Prettig om te lezen dus. Bovendien is het boek zorgvuldig geredigeerd en heel fraai vormgegeven. De cover alleen al spreekt tot de verbeelding.