Verrassend, heel grappig, leerzaam, heel persoonlijk
Allereerst, ik had een meer standaard reisboek verwacht. Dit is geen standaard reisboek. Waar zit hem dat in? De schrijver is heel open, heel persoonlijk. Het voelde alsof ik hem al jaren kende, en naar zijn verhalen zat te luisteren. Ik zag dit boek in Groot Brittannië Magazine en voor mij was dat een reden om het te kopen.
Het leest als een trein. Grappig, leerzaam, ontroerend. Het is een reisboek maar ook een journalistiek boek, en zoals gezegd, heel persoonlijk. De schrijver gaat onbevangen op pad. Hij ontmoet allerlei mensen, maakt veel mee, krijgt inzichten en langzaam maar zeker ontstaan er een beeld van de Engelsen. En van de schrijver zelf. “God wat mis ik die man” schrijft hij over zijn vader. Ik vind het knap hoe hij feiten combineert, filosofen aanhaalt, mensen verhalen ontfutseld, de geschiedenis ontleedt en dat op een logische manier. Mijn beeld van de Engelsen is na het lezen van dit boek 180 graden veranderd. Ik hoop in de toekomst nog meer te horen van deze schrijver.