Hoe het leven kan zijn geweest in de 14e eeuw.

Annemarie Oudendijk Annemarie Oudendijk
30 mrt 2023

In kasteel Vrijborgh, groeit Beatrijs op samen met haar ouders Jan, Marianne en broers Jannes, Dierik, Henrik en Joris.
Net als haar broer Joris, wil Beatrijs zich niet voegen naar de keuzes die hun ouders, maar met name vader Jan voor hen gemaakt heeft.
Als kind komt bij Beatrijs weleens de gedachte op, om in te treden bij een nonnenklooster, zodat zij een huwelijk kan vermijden.
Op dat moment kan zij niet beseffen dat deze gedachte dicht bij de waarheid zou kunnen liggen.

De daarop volgende gebeurtenissen spelen zich af in de 14e eeuw, in en rond Deventer, Kampen en Zwolle.
In deze historische roman, die zich afspeelt in de 14e eeuw, neemt schrijfster Michelle Visser ons mee in het verloop van de levens van Beatrijs en Joris, waarin het lot van beiden, soms een verassende wending neemt.
Door haar beeldende schrijfstijl, kan de lezer zich een voorstelling maken van oa de vrolijke, bedrijvige markttaferelen, de terechtstellingen op het plein, het kloosterleven en nog veel meer gebeurtenissen uit de late middeleeuwen.
Zelfs de naderende "zwarte dood", die via de terugkeer van een handelskonvooi wordt aangekondigd, krijgt een plek in het boek.

Voor mij zaten er af en toe wel (te) grote tijdssprongen in het boek, wat ik jammer vond.
Ben wel benieuwd naar het door de schrijfster aangekondigde vervolg van het boek.

Meer recensies van Annemarie Oudendijk