Als een vriendschap onder druk komt te staan
In vriendschappen zijn meningsverschillen normaal. Ze kunnen zorgen voor gespreksstof en grapjes, of verhitte discussies. Maar wat is de grens? Wanneer verandert een meningsverschil in iets onoverkomelijks, of zelfs iets gevaarlijks? En wat betekent het als het meningsverschil gaat over de rechten van de ander?
Dit zijn vragen die Judith Fanto opwerpt in haar rijke roman Narcis. In Narcis volg je een Weense vriendengroep tijdens het interbellum. Als de oorlog uitbreekt, komt de vriendschap onder hoge druk te staan.
Narcis is erg zintuigelijk geschreven. Één van de vrienden is restaurator van schilderijen, een ander is parfummaker. Kleuren als Frans ultramarijn en Cinnaberrood ontketenden in mij een continue google-opzoekbehoefte.
En mijn neus werd geprikkeld zoals dat eerder alleen gebeurde bij Het Parfum van Patrick Süskind.
Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die dit geen goed boek zouden vinden.