Sprokkelaars

BabetteGadellaa 04 februari 2025
Het boek Sprokkelaars van Mira Aluç neemt je mee in de wereld van een recent afgestudeerde jongen die in een vacuüm van zijn leven opzoek gaat naar de betekenis en het hogere doel van het leven. Familie en vrienden vinden dat hij belangrijke kansen en mogelijkheden op een beter bestaan aan zich voorbij laat gaan als hij gaat werken in de loods van zijn vergeten oom. Niets blijkt minder waar, want ondanks de druk van buitenaf, zijn dit de jaren waarin hij opzoek gaat naar zichzelf en misschien wel meer levenservaring opdoet dan waar dan ook.

De metaforen die Aluç kiest zetten de lezer aan het denken over hoe we allemaal op zoek zijn naar betekenis in de chaos van het dagelijks leven. Wat eerst simpel lijkt — het verzamelen van kleine stukjes, en het kwijtraken daarvan- in dit geval ‘partijen’ goederen voor in de loods — blijkt een krachtige reflectie te zijn van hoe we als mensen betekenis proberen te geven aan wat we dagelijks tegenkomen.

Aanvankelijk vond ik het boek een klein beetje saai, kleine gebeurtenissen volgen zich chronologisch op, en samen vormt dit het geheel. Gevoelsmatig werkt het niet echt ergens naartoe en voelt op sommige momenten te gemaakt of gezocht. Het boek heeft tijd nodig om je volledig te laten doordringen van de inzichten die het je wil meegeven, maar als dat moment komt, begin je pas echt de schoonheid van Aluç’ metaforisch spel te waarderen.

Dit boek is een fijne balans tussen observaties en reflecties, met een eindresultaat dat zowel lichtvoetig als diepgaand is. Het is een klein boekje maar had ook niet langer hoeven zijn. De thema's van zelfontdekking en het vinden van betekenis in het alledaagse worden mooi verweven in het verhaal, zonder dat het te zwaar aanvoelt. En had ik die prachtige metaforen al benoemd?

3.5 ⭐️

Meer recensies van BabetteGadellaa

Het eerste deel in een nieuwe thrillerserie rond agent Lucy Halliday en haar speurhond Moss. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.