Lieve Debbie

Babetteleeswereld Babetteleeswereld
16 mrt 2026

Recensie – Lieve Debbie Freida McFadden

Als echte McFadden-lezer kon ik natuurlijk niet wachten om Lieve Debbie te lezen. Haar boeken lezen altijd vlot, met korte hoofdstukken en die typische onderhuidse spanning waardoor je “nog een hoofdstuk” blijft zeggen. Ook dit keer zat ik er weer snel in.

Kort waar gaat het over?
Debbie schrijft al jaren een adviescolumn waarin ze vrouwen helpt met relatieproblemen. Ze geeft rationeel en doordacht advies aan anderen, maar ondertussen lijkt haar eigen leven langzaam uit elkaar te vallen. Haar man gedraagt zich geheimzinnig, haar kinderen houden afstand en er stapelen zich steeds meer signalen op dat er iets niet klopt. Wanneer Debbie besluit het heft in eigen handen te nemen, komt ze in een situatie terecht waarin wraak, manipulatie en morele grenzen een grote rol spelen.

Wat ik sterk vond aan dit boek is hoe McFadden je opnieuw meeneemt in het grijze gebied tussen goed en fout. Je kijkt mee door Debbie’s ogen en merkt dat je soms begrip hebt voor keuzes waarvan je eigenlijk weet dat ze niet oké zijn. Dat ongemakkelijke gevoel doet McFadden altijd goed.

Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik deze iets minder vond dan haar eerdere boeken. Het verhaal leest absoluut lekker weg en er zitten zeker twists in, maar ik was dit keer minder verrast. Bij eerdere boeken zat ik echt met open mond te lezen... Dat ultieme “hoe dan?!”-moment had ik hier net wat minder sterk.

Al met al is Lieve Debbie een toegankelijke psychologische thriller die heerlijk wegleest en perfect is voor een paar avonden spanning. Misschien niet mijn favoriete McFadden, maar nog steeds een boek dat bewijst waarom ik haar werk blijf lezen.

Meer recensies van Babetteleeswereld