Als ik blijf
In het begin van het boek gebeurt er direct iets heftigs, waardoor je meteen in het verhaal wordt gezogen. Het geeft je kippenvel en je bent gelijk één met de hoofdpersoon. Het is zo spannend dat je dit boek in één ruk uitleest, omdat je wilt weten hoe het afloopt met de hoofdpersoon.
Het leven van de 17-jarige Mia ziet er positief uit. Voor haar draait alles om muziek en ze wil graag naar het conservatorium. Haar vriendje Adam speelt in een populaire rockband en er wacht hun een mooie toekomst. Ze woont samen met haar familie in Oregon. Maar als Mia met haar ouders en broertje op pad gaat gebeurt er iets wat haar leven helemaal op zijn kop zet. Door wat er gebeurt, belandt Mia in het ziekenhuis.
De flashbacks over haar leven, over haar familie en haar liefde voor Adam zorgen ervoor dat je als lezer gaat begrijpen hoe ze moet beslissen tussen leven en dood. Haar emotionele strijd en gedachten maken duidelijk dat haar lot letterlijk in haar eigen handen ligt.
Het boek is een aanrader, omdat je meteen wordt geraakt door de aangrijpende gebeurtenis. Het is een emotioneel verhaal wat thema’s als liefde, verlies en het duivelse dilemma van Mia beschrijft. Ook is de ontwikkeling die Mia doormaakt indrukwekkend. Je leeft met haar mee. De schrijfstijl is toegankelijk en aansprekend voor jongeren. Het verhaal zet je aan het denken over wat echt belangrijk is in het leven en hoe we omgaan met tegenslagen. Dit verhaal zal je niet snel vergeten.
Het boek is oorspronkelijk een Engels boek, geschreven door Gayle Forman. Deze schrijfster is voornamelijk bekend geworden door dit boek. Origineel heet het boek ‘If I stay’ en dit boek stond bovenaan de New York Times-bestsellerlijst van Young Adult Fiction. Het is voornamelijk voor meiden een leuk boek om te lezen. De vertaling is gedaan door Willeke Lempens. De uitgever van het vertaalde boek is Moon Amsterdam en het jaar van uitgave is 2015. ‘If I stay’ werd verfilmd en die film is een enorme bioscoop hit geworden. De schrijfster heeft een vervolg geschreven op dit boek met de titel ‘Wacht op mij’.