Oppassen
Oppassen is een boek waarbij de naam een dubbele betekenis heeft. Mette is een jonge meid die gaat oppassen bij een nieuw oppasadres, dit verhaal wordt dan ook verteld vanuit haar perspectief. In het begin vindt ze het al vreemd dat er geen kennismaking mogelijk is met de moeder, maar toch gaat ze akkoord om er op te passen. Terwijl de kinderen heerlijk liggen te slapen, gaat Mette snuffelen door het huis. Iets waarvan ze weet dat het niet netjes is, maar toch te nieuwsgierig is om het niet te laten. Tijdens dit snuffelen, komt ze verschillende spulletjes (insuline en naaldjes)tegen. Spullen die later in het verhaal van groot belang blijken te zijn. Zodra de moeder weer thuiskomt en bij haar kinderen gaat kijken, blijkt dat het kindje niet meer leeft. Mette wordt direct gearresteerd en het proces tegen haar begint. In het boek staat niet duidelijk aangegeven hoelang dit proces precies duurt. Iets wat ik erg goed vind is dat, ook al worden er te snel conclusies getrokken in het begin, Mette weigert om als schuldige verklaard te worden. Zij heeft niets gedaan en dat weet ze. Aan het einde van het boek, komen de spullen die zij in huis vond aan bod, wat uiteindelijk het belangrijkste bewijs is dat zij onschuldig is, is dat hierdoor de dood van het kindje is veroorzaakt. Wat ik goed vind aan de boodschap van dit boek is dat sommige dingen zo onschuldig lijken, maar dat je toch altijd wel op je hoede moet blijven. Mensen keuren het altijd snel af als iemand in zijn of haar spullen gaat neuzen en daar ben ik het helemaal mee eens. Dat is schending van je privacy, maar toch. Zeker een boek om iemand te laten lezen die aan het oppassen is. Leer altijd iemand eerst beter kennen, voordat je bij iemand gaat oppassen.