Te veel
Is het een geschiedenisboek over Indonesië en dan met name Java, is het een boek over het (bij)geloof in Java, met verhalen over de zeegodin, geesten en misvormde mensen, of is het een roman over twee vrienden, dankzij wie wij een beeld krijgen over het huidige Java.
Beste lezer, het is een mix van dat alles en daarom is het geen van dat alles. De keuze van de schrijfster om ons alles maar dan ook alles over Java te willen vertellen en intussen ook nog een boeiende roman te willen schrijven, verzandt in een opsomming die mij werkelijk door de strot wordt geduwd van krantenberichten, feiten, mythes en wat dies meer zij en daardoor raakt zij mij kwijt.
Het moge een wonder heten, dat ik toch nog ruim driehonderd van de in totaal ongeveer vijfhonderd-en-veertig bladzijden heb gelezen. Daarna heb ik het opgegeven, het werd me te veel....
Wie desondanks toch nog uitgebreide infromatie over dit boek wil inwinnen, kan even het beste de volgende link raadplegen: